Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea a USA majú čoskoro oznámiť zrušenie spoločných manévrov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zrušenie spoločných vojenských manévrov Soulu a Washingtonu sa pravdepodobne bude týkať len veľkých spoločných cvičení a nie rutinného vojenského výcviku.

Soul 17. júna (TASR) - Južná Kórea a Spojené štáty podľa očakávania na budúci týždeň oznámia pozastavenie "rozsiahlych" spoločných vojenských cvičení s tým, že ich zasa obnovia, ak sa Severná Kórea nebude držať svojho sľubu ohľadne denuklearizácie. Informuje o tom v nedeľu agentúra Reuters.

Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenované juhokórejské vládne zdroje uviedla, že zrušenie spoločných vojenských manévrov Soulu a Washingtonu sa pravdepodobne bude týkať len veľkých spoločných cvičení a nie rutinného vojenského výcviku.

Americký prezident Donald Trump prekvapil predstaviteľov USA i Južnej Kórey po tom, čo prisľúbil pozastavenie manévrov po svojej účasti na summite so severokórejským lídrom Kim Čong-unom. Summit sa konal 12. júna v Singapure.

Trump a Kim sa na stretnutí dohodli na prebudovaní vzťahov medzi Washingtonom a Pchjongjangom prostredníctvom "úplnej" denuklearizácie Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky Spojených štátov.

Po singapurskom summite Trump prekvapujúco vyhlásil, že pozastaví "vojnové hry", ktorých sa pravidelne zúčastňujú americké a juhokórejské jednotky, pretože sú nákladné a provokačné.