Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea inaugurovala novú administratívnu metropolu

Výstavba supermoderného mesta bude stáť asi 19 miliárd dolárov (15 miliárd eur).

Soul 2. júla (TASR) - Južná Kórea dnes slávnostne inaugurovala novú administratívnu metropolu krajiny, do ktorej sa majú v budúcnosti presťahovať desiatky štátnych inštitúcií.

Mesto Sedžong sa nachádza 120 kilometrov južne od súčasného hlavného mesta Soul. Jeho výstavba ešte nebola ukončená a v súčasnosti tam žije okolo 120.000 ľudí.

Do roku 2014 by sa však do Sedžongu malo presunúť až 36 vládnych ministerstiev, úradov a agentúr. Počet obyvateľov by sa mal do roku 2030 zvýšiť na pol milióna.

"Vznik mesta sa stane kľúčovým medzníkom v oblasti vyváženého regionálneho rozvoja," vyhlásil počas oficiálneho založenia autonómnej metropolitnej oblasti Sedžong juhokórejský premiér Kim Hwang-sik, ktorého citovala agentúra Sinchua.

S ambicióznym plánom na založenie novej administratívnej metropoly prišiel bývalý juhokórejský prezident Ro Mu-hjon (2003-08). Cieľom projektu malo byť vyrovnanie regionálnych rozdielov a odľahčenie Soulu s vyše desiatimi miliónmi obyvateľov.

Medzi desiatkami štátnych inštitúcií, ktoré sa majú presťahovať do Sedžongu, je aj úrad premiéra a niekoľko ministerstiev. Soul naďalej zostane sídlom prezidenta, parlamentu a kľúčových ministerských rezortov.

Výstavba supermoderného mesta - pomenovaného po kórejskom panovníkovi Sedžongovi Veľkom (1418-50) - bude stáť asi 19 miliárd dolárov (15 miliárd eur). Projekt sa v Južnej Kórei stal predmetom ostrých politických sporov, pričom viacerí experti spochybnili jeho zmysluplnosť.