Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea:Slovné útoky Kim Čong-una na nášho prezidenta sú sklamaním

Na tejto fotografii, poskytnutej severokórejskou vládou, severokórejský vodca Kim Čong-un prednáša svoj prejav, v Pchjongjangu v Severnej Kórei v stredu, 27. júla 2022. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca pohrozil, že zničí Jun Sok-jolovu vládu aj armádu, ak sa pokúsia o útok na Severnú Kóreu.

Soul 28. júla (TASR) - Južná Kórea vyjadrila vo štvrtok "hlboké sklamanie" v reakcii na slovné útoky severokórejského vodcu Kim Čong-una voči juhokórejskému prezidentovi Jun Sok-jolovi. Vyplýva to z vyjadrenia úradu juhokórejského prezidenta, informuje TASR na základe správy agentúry Jonhap.

Kim v prejave k vojnovým veteránom, prednesenom pri príležitosti 69. výročia ukončenia kórejskej vojny povedal, že sa už nemôže pozerať na "nemravnosť" a "odvážnosť" Jun Sok-jola a jeho "vojenských gansgterov". Juhokórejského prezidenta označil za "konfrontačného maniaka".

Severokórejský vodca pohrozil, že zničí Jun Sok-jolovu vládu aj armádu, ak sa pokúsia o útok na Severnú Kóreu. Vyhlásil, že v prípadnom konflikte so Spojenými štátmi a s Južnou Kóreou je pripravený použiť i jadrové zbrane.

"Vyjadrujeme hlboké sklamanie nad tým, že predseda Kim Čong-un predniesol na adresu našej vlády výhražné poznámky, keď menoval prezidenta," uviedol prezidentský Národný bezpečnostný úrad.

Soul naďalej nalieha na Pchjongjang, aby sa vrátil k dialógu o denuklearizácii a nastolení mieru, dodal juhokórejská prezidentská kancelária.

Kim vo svojom prejave prvýkrát spomenul meno juhokórejského prezidenta od jeho májovej inaugurácie, všíma si Jonhap.