Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea: KĽDR odpálila nad morom tri rakety krátkeho doletu

Na snímke severokórejská raket Unha-3 Foto: TASR/AP

Vojenskí experti Soulu sa domnievajú, že išlo o raketovú skúšku, aké Pchjongjang vykonáva pravidelne.

Soul 18. mája (TASR) - Severná Kórea odpálila dnes tri riadené strely krátkeho doletu nad morom pri východnom pobreží Kórejského polostrova. Oznámila to agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo obrany.

Podľa vyjadrenia ministerstva boli dve rakety vystrelené dopoludnia miestneho času a ďalšia nasledovala popoludní, pričom všetky dopadli do vôd Japonského mora.

Vojenskí experti Soulu sa domnievajú, že išlo o raketovú skúšku, aké Pchjongjang vykonáva pravidelne. V marci tohto roku KĽDR skúšobne odpálila nad Japonským morom dve rakety krátkeho doletu.

Ozbrojené sily Južnej Kórey sú pripravené na všetky eventuality od 26. marca, keď severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil najvyššiu bojovú pohotovosť pre strategické raketové sily a jednotky delostrelectva, schopné zaútočiť na juh Kórejského polostrova i na americké ciele v regióne.

Napätie sa v posledných týždňoch do určitej miery zmiernilo, ale Soul stále pozorne monitoruje kroky svojho severného suseda a je pripravený na jeho prípadné provokácie.