Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea má nového ministra pre zjednotenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Šesťdesiattriročný Kim pôsobil ako prezidentský tajomník pre zjednotenie a vyslanec pre ľudské práva v čase administrácií prezidenta I Mjong-baka a prezidentky Pak Kun-hje.

Soul 29. júna (TASR) - Profesor politológie Kim Jong-ho sa vo štvrtok stal novým juhokórejským ministrom pre zjednotenie, ktorý má na starosti vzťahy s Pchjongjangom. Do funkcie ho vymenoval prezident Jun Sok-jol. TASR informuje podľa agentúr Reuters a AFP.

Šesťdesiattriročný Kim pôsobil ako prezidentský tajomník pre zjednotenie a vyslanec pre ľudské práva v čase administrácií prezidenta I Mjong-baka a prezidentky Pak Kun-hje.

Jeho nominácia pravdepodobne zvýši napätie na Kórejskom polostrove. Severná Kórea totiž dlhodobo odmieta kritiku dodržiavania ľudských práv na svojom území a označuje ju za súčasť sprisahania s cieľom zvrhnúť jej vládcov.

Reuters pripomenul, že Kim Jong-ho v novinovom článku z roku 2019 napísal, že cesta k zjednoteniu Kóreí sa otvorí, keď bude "zvrhnutý režim severokórejského vodcu Kim Čong-una a Severná Kórea bude oslobodená".

"Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som principiálnym prístupom vyriešil severokórejskú jadrovú otázku a vybudoval základy na zlepšenie medzikórejských vzťahov," povedal Kim novinárom po oznámení svojho vymenovania.

Opozičná Demokratická strana Kimovo vymenovanie kritizovala.

"Profesor Kim Jung-ho sa nehodí na... pozíciu, ktorá musí vytvoriť základ pre zjednotenie prostredníctvom dialógu a výmeny," povedal hovorca juhokórejskej Demokratickej strany.

Reuters dodal, že po oznámenie Kimovho vymenovania poklesli akcie juhokórejských spoločností napojených na medzikórejskú hospodársku spoluprácu.

Úloha ministerstva pre zjednotenie siaha od cezhraničného dialógu a výmeny po štúdium porušovania ľudských práv v Severnej Kórei a pomoc prebehlíkom pri presídlení na Juh.

Postavenie ministerstva sa však mení v závislosti od vzťahov medzi oboma krajinami. Technicky sú stále vo vojnovom stave - ich vzájomný konflikt z rokov 1950-53 sa skončil iba prímerím, nie mierovou dohodou.