Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea povolila civilnej organizácii kontakt so Severnou Kóreou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Oba kórejské štáty sú oddelené opevnenou hranicou, ktorá je najprísnejšie stráženou na svete.

Soul 26. mája (TASR) - Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie povolilo civilnej organizácii obnoviť styk so Severnou Kóreou v rámci programov humanitárnej pomoci. Ide o prvý takýto súhlas od januára 2016, keď Severná Kórea uskutočnila svoj štvrtý jadrový test, informovali dnes juhokórejskí predstavitelia v Soule.

Oznámenie naznačuje, že sa liberálna vláda vedená novým prezidentom Mun Če-inom pokúša znovu spustiť pozastavené programy civilnej pomoci a výmenné programy v snahe zlepšiť napäté vzťahy s komunistickým Severom. Munova konzervatívna predchodkyňa Pak Kun-hje od štvrtého nukleárneho testu žiadne civilné styky nepovolila.

Občianske hnutie Korean Sharing Movement chce podľa uvedeného oznámenia pomôcť bojovať proti malárii v Severnej Kórei.

"Kým nová vláda zastáva postoj pevnej reakcie na severokórejské provokácie, ako sú vypustenia rakiet, je tiež jasné, že súčasné prerušenie stykov medzi Juhom a Severom nie je ideálne pre stabilizáciu situácie na Kórejskom polostrove," citovala AP hovorkyňu ministerstva pre zjednotenie.

Uvedená civilná organizácia oznámila, že sa spojí so Severnou Kóreou e-mailom a pokúsi sa pre ňu zabezpečiť insekticídne prostriedky, diagnostické súpravy, repelenty a siete. Potom požiada o vládny súhlas s návštevou Severnej Kórey, aby mohla túto pomoc odovzdať, ak Sever ponuku prijme.

Oba kórejské štáty sú oddelené opevnenou hranicou, ktorá je najprísnejšie stráženou na svete. Ich občania si nemôžu telefonovať, posielať listy ani e-maily bez osobitného vládneho povolenia.