Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea schválila návrh protiteroristického zákona

Na snímke juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje Foto: TASR/Michal Svítok

Opozičné strany a občianski aktivisti začali proti návrhu protiteroristického zákona protestovať.

Soul 3. marca (TASR) - Juhokórejský parlament schválil v stredu návrh protiteroristického zákona, ktorý je vôbec prvým svojho druhu v tejto ázijskej krajine. S odvolaním sa na tamojšie médiá o tom informuje agentúra DPA.

Hlasovaniu o tomto zákone predchádzali viacero dní trvajúce protesty opozície. Vládnej konzervatívnej strane, ktorá v 293-člennom parlamente zastáva väčšinu, sa ho však napriek tomu podarilo presadiť, uviedla agentúra Jonhap.

Opozičné strany a občianski aktivisti začali proti návrhu protiteroristického zákona protestovať už 23. februára. Zákon podľa nich porušuje súkromie občanov a obávajú sa, že by mohol byť zneužitý aj na sledovanie.

Protiteroristický zákon vymedzuje právny rámec pre zhromažďovanie spravodajských a osobných informácií o podozrivých, ktorým na základe neho môže byť zmrazený majetok.

Na schválenie návrhu naliehala tiež juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje, odvolávajúc sa na hrozby zo strany susednej Severnej Kórey. Tá nedávno vypustila raketu, ktorá mala vyniesť do kozmu družicu, a v januári uskutočnila svoju štvrtú jadrovú skúšku.