Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea vyplatí 360.000 za každého študenta z potopeného trajektu

Potápač skáče do vody počas pátracej operácie po nezvestných pasažieroch potopeného trajektu Sewol vo vodách južného pobrežia pri juhokórejskom meste Jindo 24. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Trajekt sa potopil, keď robil obrat na obvyklej plavbe na turistami vyhľadávaný ostrov Čedžu.

Soul 1. apríla (TASR) - Juhokórejská vláda dnes oznámila, že vyplatí približne 420 miliónov wonov (približne 360.000 eur) ako odškodné za každého z 250 študentov, ktorý zahynul alebo je nezvestný po vlaňajšej havárii trajektu Sewol. Ide o prvú ponuku na vyrovnanie s rodinami obetí, uviedla agentúra Reuters.

Každá z rodín 11 učiteľov, ktorí pri katastrofe zahynuli, dostane približne 760 miliónov wonov (640.000 eur) - teda vyššiu sumu vzhľadom na stratu príjmu, vysvetlilo ministerstvo pre oceány a rybolov.

Ostatní pasažieri dostanú v závislosti od veku a príjmu od 150 do 600 miliónov wonov (od 127.000 do 505.200 eur), dodalo ministerstvo.

Vyše dve tretiny zo 476 pasažierov trajektu Sewol boli stredoškolskí študenti na školskom výlete. Mnohí z nich zomreli, lebo zostali uviaznutí na plavidle, keďže dostali od posádky príkazy, aby zostali v kajutách. Plavidlo sa pritom už potápalo. Nešťastie sa stalo vlani 16. apríla.

Združenie zastupujúce rodinných príslušníkov obetí protestovalo proti oznámeniu vlády a označilo ho za pokus odvrátiť pozornosť od jeho požiadavky, aby sa nehoda dôkladne a nezávisle vyšetrila.

Trajekt sa potopil, keď robil obrat na obvyklej plavbe na turistami vyhľadávaný ostrov Čedžu. Neskôr sa zistilo, že plavidlo bolo poškodené a navyše sa na ňom urobili úpravy na zvýšenie kapacity pasažierov, čím sa stalo ťažké a nestabilné.

Hlavný konštruktér trajektu bol odsúdený za zabitie a uväznený na 30 rokov. Proti rozsudku sa odvolal. Ďalších 14 preživších členov posádky dostalo tresty od päť do 36 rokov väzenia, ale takisto sa proti verdiktom odvolali.

Ministerstvo pre oceány a rybolov tiež informovalo, že odškodné sa ešte zvýši, keď sa k nemu pridajú platby od poisťovní a z fondu, zriadeného na príspevky od verejnosti. Takéto odškodné bude potom podľa očakávania dosahovať výšku 300 miliónov wonov (253.600 eur) na osobu.