Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea uvalila sankcie na šéfa tajnej služby KĽDR

Ilustračná snímka. Foto: TASR

OSN zakázala Severnej Kórei vykonávať testy balistických striel a jadrových zbraní a taktiež na ňu uvalila prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.

Soul 27. decembra (TASR) - Južná Kórea uvalila sankcie na šéfa severokórejskej tajnej služby Ri Čchang-hoa a ďalších predstaviteľov KĽDR za získavanie nelegálnych financií pre jadrové a raketové programy tejto krajiny. V stredu o tom informovalo juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Soul uvalil sankcie na Riho pre jeho účasť na získavaní devízových príjmov prostredníctvom nelegálnych kybernetických aktivít a krádeží technológií... Jeho aktivity prispeli k vytváraniu príjmov pre severokórejský režim a jeho jadrové a raketové aktivity," uviedlo juhokórejské ministerstvo vo vyhlásení.

Ri stojí na čele severokórejského Generálneho úradu pre prieskum (RGB), ktorý podľa Južnej Kórey stojí za hackerskými skupinami Andariel, Lazarus a Kimsuky. Na hackerov z týchto skupín uvalili v minulosti sankcie aj Spojené štáty.

Južná Kórea zároveň uvalila sankcie na sedem ďalších severokórejských predstaviteľov vrátane bývalého diplomata Jun Čchola, ktorý pôsobil v Číne, za obchodovanie s materiálom podliehajúcim sankciám OSN voči Severnej Kórei.

Sankcionované osoby nesmú vykonávať devízové a finančné transakcie s občanmi Južnej Kórey bez predchádzajúceho povolenia Soulu. Podľa analytikov ide predovšetkým o symbolické opatrenie vzhľadom na mimoriadne obmedzený obchod medzi týmito dvoma krajinami.

Soul od októbra minulého roka uvalil sankcie na 83 osôb a 53 subjektov spojených s programom KĽDR v oblasti výroby zbraní, uvádza AFP.

OSN zakázala Severnej Kórei vykonávať testy balistických striel a jadrových zbraní a taktiež na ňu uvalila prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.