Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea varovala, že môže zostreliť severokórejskú raketu

KĽDR plánuje otestovať raketu dlhého doletu na budúci mesiac.

Soul 26. marca (TASR) - Južná Kórea varovala dnes pred možným zostrelením severokórejskej rakety dlhého doletu v prípade, že zablúdi ponad jej územie. Informovala o tom agentúra Associated Press.

KĽDR plánuje otestovať raketu na budúci mesiac. Pchjongjang už predtým oficiálne oznámil, že v rámci svojho mierového vesmírneho programu vypustí budúci mesiac na orbitu družicu, ktorú do kozmu ponesie raketa dlhého doletu.

Severná Kórea označila plánované odpálenie rakety za súčasť svojho mierového vesmírneho programu. Spojené štáty však varujú, že odpálenie tejto rakety by mohlo ohroziť nedávno dosiahnutú dohodu o obnovení dodávok potravinovej pomoci zo strany USA výmenou za to, že Pchjongjang zastaví nukleárne aktivity a umožní návrat inšpektorov OSN do krajiny.

Juhokórejské zdroje v nedeľu uviedli, že Severná Kórea už previezla raketu na odpaľovaciu rampu na severozápade krajiny a pripravuje sa na jej odpálenie.

Správy o aprílovom teste severokórejskej rakety zatienili aj globálny summit jadrovej bezpečnosti, ktorý sa dnes za účasti 57 krajín a štyroch medzinárodných organizácií vrátane 39 hláv štátov začal v Soule.