Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea vypálila varovné výstrely na severokórejské lode

Na archívnej snímke severokórejský vojak sleduje ďalekohľadom územie južného suseda na hraniciach v obci Panmundžom v utorok 23. apríla 2013. Foto: TASR/AP

Lode KĽDR nakrátko prekročili spornú námornú hranicu oboch krajín západne od Kórejského polostrova.

Soul 27. mája (TASR) - Juhokórejské námorné sily vypálili dnes varovné výstrely, aby odohnali dve severokórejské lode, ktoré nakrátko prekročili spornú námornú hranicu oboch krajín západne od Kórejského polostrova. Oznámili to dnes predstavitelia rezortu obrany v Soule.

Severokórejské plavidlá - vojenská loď a rybársky čln - boli dnes ráno vo vodách pod kontrolou Južnej Kórey necelých desať minút pred tým, ako sa stiahli, uviedli predstavitelia, ktorí požadovali zachovanie anonymity v súlade s predpismi ministerstva.

Loď juhokórejského vojenského námorníctva podľa nich odpálila päť varovných výstrelov po tom, ako plavidlám zo Severnej Kórey adresovala rádiom výstrahu. Správy o zraneniach alebo škodách na jednej ani druhej strane sa neobjavili.

Takýto incident nie je neobvyklý, keďže Severná Kórea neuznáva hranicu, ktorú na vojny na polostrove (1950-53) medzi oboma kórejskými štátmi jednostranne určilo velenie OSN, pripomína v správe agentúra AP.

Severná Kórea v súčasnosti stupňuje tlak na Južnú Kóreu, aby prijala jej výzvy na obnovenie rozhovorov po mesiacoch zvýšeného napätia vyvolaného januárovou štvrtou jadrovou skúškou izolovanej komunistickej krajiny. Soul návrhy odmietol s tým, že nie sú úprimné a Pchjongjang musí najskôr preukázať, že to myslí vážne s jadrovým odzbrojením.

Kritici tvrdia, že KĽDR sa často uchyľuje k zmierlivým gestám po zvýšení napätia v snahe vynútiť si ústupky.