Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea vypustila z USA svoj druhý vojenský prieskumný satelit

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Južná Kórea plánuje do konca roka 2025 vypustiť celkovo päť takýchto satelitov s cieľom lepšie monitorovať Severnú Kóreu, píše Jonhap.

Mys Canaveral 8. apríla (TASR) - Južná Kórea v nedeľu z Kennedyho vesmírneho strediska v americkom štáte Florida vypustila svoj druhý vojenský prieskumný satelit, informuje TASR s odvolaním sa na agentúry AFP a Jonhap.

Nosná raketa Falcon 9 odštartovala o 19.17 h miestneho času (01.17 SELČ). Juhokórejské ministerstvo obrany neskôr uviedlo, že satelit sa úspešne oddelil od nosnej rakety a dostal sa na cieľovú obežnú dráhu.

Južná Kórea plánuje do konca roka 2025 vypustiť celkovo päť takýchto satelitov s cieľom lepšie monitorovať Severnú Kóreu, píše Jonhap.

Soul prvý takýto satelit na obežnú dráhu vypustil v decembri minulého roka. Z Vandenbergovej základne Vesmírnych síl USA v americkom štáte Kalifornia ho do vesmíru vyniesla taktiež raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX.

V nedeľu vypustený satelit je vybavený radarovými senzormi so syntetickou apertúrou (SAR), ktoré zachytávajú dáta použitím mikrovĺn a dokážu zbierať údaje v akomkoľvek počasí.

Pätica satelitov by po vypustení podľa analytikov mala poskytovať informácie pravidelne v približne dvojhodinových intervaloch.