Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea zaviedla sankcie proti KĽDR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V pondelok sa zároveň začalo dvojdňové spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey, USA a Japonska zamerané na detekciu balistických rakiet, a to v reakcii na hrozby z KĽDR.

Soul 11. decembra (TASR) - Južná Kórea pridala v pondelok na svoj sankčný zoznam 20 severokórejských organizácií a 12 jednotlivcov v rámci pokračujúcich snáh o prerušenie medzinárodného financovania jadrového a raketového programu Pchjongjangu. Juhokórejská vláda dúfa, že rovnako sa zachová aj medzinárodné spoločenstvo, informovala agentúra AP.

V pondelok sa zároveň začalo dvojdňové spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey, USA a Japonska zamerané na detekciu balistických rakiet, a to v reakcii na hrozby z KĽDR, informovala agentúra Jonhap. Manévre sa konajú vo vodách v blízkosti Kórejského polostrova a Japonska.

Ide v poradí o šieste spojenecké kombinované protiraketové cvičenie dohodnuté v roku 2016 na 48. poradnom zasadnutí v oblasti bezpečnosti medzi juhokórejskými a americkými predstaviteľmi obrany.

Agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenované zdroje takisto informovala, že novým veľvyslancom USA v Južnej Kórei by mal byť Victor Cha, ktorý bol hlavným poradcom niekdajšieho prezidenta Georgea W. Busha pre Severnú Kóreu. Americký prezident Donald Trump už požiadal Soul o jeho schválenie. USA očakávajú urýchlené schválenie nominácie, pretože tento post nie je obsadený od Trumpovho nástupu do funkcie.

Agentúra Jonhap už v nedeľu avizovala, že Soul zavedie v pondelok nové sankcie proti KĽDR. Očakáva sa, že aktualizované sankcie zablokujú prílev ilegálnych financií do Severnej Kórey a zvýšia riziko pre tých, ktorí s Pchjongjangom obchodujú.

Oznámenie o sankciách prichádza približne dva týždne po tom, čo Pchjongjang odpálil medzikontinentálnu balistickú raketu, čím po 75-dňovej prestávke obnovil svoje raketové provokácie.

Severná Kórea medzitým v nedeľu kritizovala USA za možné využitie námornej blokády a varovala, že takýto krok by považovala za "vyhlásenie vojny".

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson nedávno spomenul právo zakázať prepravu tovaru po mori do a zo Severnej Kórey po jej teste medzikontinentálnej rakety zrejme schopnej zasiahnuť akékoľvek miesto na americkej pevnine, pripomína agentúra Jonhap.