Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Južnú Sumatru zasiahlo silné zemetrasenie

Na archívnej snímke pobrežie Sumatry. Foto: TASR/AP

Podľa Indonézskej agentúry pre meteorológiu a geofyziku išlo o zemetrasenie s magnitúdou 6,5, ktorého epicentrum bolo v mori zhruba 64 kilometrov od pobrežia.

Jakarta 23. augusta (TASR) – Silné podmorské zemetrasenie s magnitúdou 6,0 zasiahlo v utorok večer pobrežie indonézskeho ostrova Sumatra. Oznámila to americká geologická služba USGS s tým, že bezprostredne neboli hlásené nijaké škody ani obete a nebolo vydané ani varovanie pred vlnami cunami. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Plytké podmorské zemetrasenie zaznamenali pri juhozápadnom pobreží ostrova Sumatra okolo 21.30 h (16.30 h SELČ) v blízkosti provincií Bengkulu a Lampung.

Indonézska agentúra pre meteorológiu a geofyziku (BKMG) obyvateľov zasiahnutých oblastí varovala, aby si dávali pozor na prípadné dotrasy. Podľa BKMG išlo o zemetrasenie s magnitúdou 6,5, ktorého epicentrum bolo v mori zhruba 64 kilometrov od pobrežia.

Indonéziu často postihujú zemetrasenia, výbuchy sopiek a vlny cunami. Toto súostrovie s 270 miliónmi obyvateľov totiž leží na tichomorskom "ohnivom kruhu" – podkovovitej skupine seizmických zlomových línií v oceáne.

Vo februári zahynulo 25 ľudí a vyše 460 sa zranilo v dôsledku zemetrasenia s magnitúdou 6,2 v indonézskej provincii Západná Sumatra, pripomína agentúra AP. Vlani v januári zase prišlo o život pri rovnako silnom zemetrasení viac ako 100 osôb a takmer 6500 utrpelo zranenia v provincii Západné Sulawesi. Naposledy zasiahlo krajinu silné zemetrasenie v marci 2022, keď pri západnom pobreží Sumatry zaznamenali otrasy s magnitúdou 6,7.