Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Epidémii cholery podľahlo už 29 ľudí v Južnom Sudáne

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Cholerou sa v Južnom Sudáne vlani infikovalo vyše 6000 ľudí.

Kampala 3. júla (TASR) - Najmenej 29 ľudí zomrelo v Južnom Sudáne následkom najnovšieho vypuknutia cholery v krajine. Podľa dnešnej správy Detského fondu OSN (UNICEF) ochorelo koncom júna na choleru 484 osôb, informovala agentúra AP.

Táto bilancia však neustále narastá. Podľa UNICEF-u tvoria 13 percent nakazených deti mladšie ako päť rokov. Organizácia tvrdí, že je treba viac prostriedkov, keďže UNICEF na pokrytie základných potrieb využíva svoje interné zdroje.

Cholerou sa v Južnom Sudáne vlani infikovalo vyše 6000 ľudí, pričom 167 z nich zomrelo, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Cholera je rýchlo sa šíriace ochorenie spôsobujúce hnačky, čo vedie k dehydratácii a možnej smrti.

Epidémia pravdepodobne vypukla v utečeneckých táboroch pod správou OSN v hlavnom meste Džuba, v ktorých žije približne 40.000 ľudí. OSN začala v súvislosti s vypuknutím epidémie zavádzať preventívne opatrenia ako zvýšené dbanie na hygienu, izolovanie chorých a očkovanie.

Mesto Džuba s 370.000 obyvateľmi je do veľkej miery odkázané na nespracovanú vodu z rieky Níl. V táboroch prebývajú osoby, ktoré stratili strechu nad hlavou následkom 18 mesiacov trvajúcich ozbrojených konfliktov medzi povstalcami a jednotkami lojálnymi prezidentovi Salvovi Kiirovi.

Konflikt neprežili desaťtisíce ľudí a približne dva milióny ďalších museli utiecť do táborov pod správou OSN, odľahlých kútov krajiny alebo do susedných štátov. Podľa odhadov OSN hrozí okolo 4,6 milióna obyvateľov Južného Sudánu hladomor.