Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Južný Sudán plánuje na budúci rok prvé voľby od získania nezávislosti

Dievča Abuk si umýva nohy pri verejnom vodovode 4 km od jej domu v dedine Aweil v Južnom Sudáne 19. marca 2017. V Južnom Sudáne nemá podľa Detského fondu OSN (UNICEF) prístup k bezpečnej, čistej vode viac ako päť miliónov ľudí, v dôsledku čoho sa stupňujú problémy tejto krajiny s hladomorom a občianskou vojnou. Dokonca aj tí z nich, ktorí vodu nájdu, strávia väčšinu svojho dňa cestou za ňou a prenášaním nádob so vzácnou tekutinou, ktorá je pre život zásadná. Foto: TASR AP

Predbežne by sa všeľudové hlasovanie malo uskutočniť v máji 2018. Voľby plánované na rok 2015 boli neskôr kvôli konfliktu zrušené.

Džuba 10. septembra (TASR) - Južný Sudán zverejnil plány na zorganizovanie vôbec prvých volieb od vyhlásenia nezávislosti v roku 2011. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v sobotu informovala agentúra DPA.

Hovorca volebnej komisie Lawrence Sulubia Amin uviedol, že obyvatelia krajiny sú aj napriek pretrvávajúcemu konfliktu pripravení sa na voľbách zúčastniť.

Predbežne by sa všeľudové hlasovanie malo uskutočniť v máji 2018. Voľby plánované na rok 2015 boli neskôr kvôli konfliktu zrušené.

Organizácia spojených národov vo štvrtok varovala Južný Sudán, aby neorganizoval voľby skôr, kým sa neukončí občianska vojna a neodstráni hladomor v krajine.

Na zásoby ropy bohatý Južný Sudán sa odtrhol od Sudánu v roku 2011. Krajina skĺzla do ozbrojeného konfliktu, keď sa v decembri 2013 vystupňoval rozkol medzi prezidentom Salvom Kiirom a jeho bývalým viceprezidentom Riekom Macharom.

Takmer štyri milióny ľudí museli odvtedy opustiť svoje domovy. Ďalších šesť miliónov ľudí, čo predstavuje polovicu obyvateľstva krajiny, trpí podľa OSN nedostatkom potravín.