Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Južný Sudán prepustil sudánskych vojnových zajatcov

Juhosudánska armáda a ozbrojené sily Sudánu sa dostali do eskalujúceho prihraničného konfliktu v sporných ropných oblastiach, čo hrozilo vypuknutím vojny.

Džuba/Peking 25. apríla (TASR) - Južný Sudán dnes prepustil sudánskych vojnových zajatcov, čo je gesto vzbudzujúce nádej na zmiernenie napätia medzi Ďzubou a Chartúmom.

Juhosudánska armáda a ozbrojené sily Sudánu sa dostali do eskalujúceho prihraničného konfliktu v sporných ropných oblastiach, čo hrozilo vypuknutím vojny.

Sudán a Južný Sudán majú jedny z najvýznamnejších zásob ropy v Afrike. Od získania nezávislosti Južného Sudánu vlani v júli však nedokážu vyriešiť spor o výnosy z ropy a vytýčiť spoločnú hranicu.

Takmer všetka produkcia ropy uviazla na hraniciach po tom, ako Sudán uzavrel ropovody, ktoré surovinu z vnútrozemského Južného Sudánu prepravovali do prístavu.

Zintenzívneli aj boje, čo prinútilo Čínu - majúcu ekonomické záujmy v oboch krajinách - a Africkú úniu, aby sa snažili o diplomatickú dohodu.

Prepustenie 14 sudánskych vojakov, ktorí padli do zajatia juhosudánskej armády (SPLA) v bojoch o ropnú prihraničnú oblasť Heglig v dňoch 10.-15. apríla, potvrdil hovorca juhosudánskej armády Philip Aguer.

SPLA obsadila ropné pole Heglig začiatkom mesiaca, neskôr sa však pod medzinárodným tlakom stiahla. Ďzuba obviňovala sudánsku armádu z bombardovania svojho územia, čo Chartúm odmietal.

Dohodu o prepustení sudánskych zajatcov sprostredkoval Egypt a do Sudánu sa vrátia cez Káhiru. Podľa Aguera má aj sudánska armáda zajatcov - najmenej sedem príslušníkov SPLA - a požiadali o ich prepustenie, ak sú ešte nažive.