Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Južný Sudán dnes oslavuje prvé narodeniny

Južní Sudánčania oslavujú s národnou zástavou pred sídlom Africkej únie (AÚ) v etiópskej Addis Abebe 15. augusta 2011. Všetky členské štáty AÚ sa zúčastnia slávnostného ceremoniálu uznania nezávislosti Južného Sudánu, ktorý vyhlásil svoju nezávislosť 9. júla. Foto: TASR/AP

V najmladšej krajine sveta pretrvávajú spory o ropu a hranice.

Džuba 9. júla (TASR) - Najmladšia krajina sveta, Južný Sudán, oslavuje dnes svoje prvé narodeniny. Vláda vo vyhlásení vydanom pri tejto príležitosti uviedla, že prvé výročie získania nezávislosti od Sudánu prinieslo Južnému Sudánu nádej i nové príležitosti na to, aby sa stal pokojnou, prosperujúcou a bezpečnou krajinou.

Najväčším úspechom Južného Sudánu za uplynulý rok je, že sa krajine podarilo vyhnúť otvorenej vojne so Sudánom. Predtým, ako Južný Sudán dostal právo hlasovať v referende o svojej nezávislosti, spolu obe časti viedli niekoľko desaťročí občiansku vojnu.

Južný Sudán sa borí s vážnymi ekonomickými problémami po tom, ako prišiel o ropný priemysel a s množstvom utečencov, ktorí prichádzajú do krajiny každý týždeň, aby unikli násiliu na sudánskej strane hranice. Sudán a Južný Sudán sa tiež doteraz nedohodli na vytýčení spoločných hraníc.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun uviedol vo štvrtok v správe pre Bezpečnostnú radu OSN, že budúcnosť mladého štátu je spojená s rozvíjaním dobrých vzťahov so Sudánom. "Zriadenie dobrých susedských vzťahov s Chartúmom by uľahčilo Južnému Sudánu efektívnejšie riešiť jeho problémy," uviedol Pan.