Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin: K dohode o likvidácii rakiet sa môžu pripojiť aj iné krajiny

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putin taktiež zopakoval svoju hrozbu, že ak Spojené štáty od zmluvy jednostranne odstúpia, Kremeľ bude nútený podniknúť protiopatrenia.

Moskva 18. decembra (TASR) - K Zmluve o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) by sa mohli pripojiť aj iné krajiny, prípadne by zmluva mohla byť znovu prerokovaná. Uviedol to v utorok ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s predstaviteľmi rezortu obrany, informovala agentúra AFP.

Putinovo vyhlásenie prišlo po tom, ako americká administratíva na začiatku mesiaca vyhlásila, že od INF do 60 dní odstúpi, ak Rusko nedemontuje rakety, ktoré podľa názoru USA porušujú ustanovenia dohody.

Ruský líder v tomto kontexte zopakoval svoje staršie tvrdenie o tom, že Washington sám porušuje zmluvu. Tú by však podľa jeho názoru mohlo zachrániť rozšírenie o ďalšie relevantné krajiny.

Skutočnosť, že ostatné krajiny vlastniace rakety stredného a kratšieho doletu nie sú signatármi dohody, vníma Putin totiž ako jeden z jej kľúčových nedostatkov. Podľa jeho názoru však nič nebráni začatiu rozhovorov o "pristúpení týchto krajín k zmluve alebo vyjednaniu parametrov novej zmluvy."

Putin taktiež zopakoval svoju hrozbu, že ak Spojené štáty od zmluvy jednostranne odstúpia, Kremeľ bude nútený podniknúť protiopatrenia. "Bez ohľadu na rôzne sťažnosti zmluva v súčasnosti zohráva stabilizačnú úlohu tým, že zabezpečuje určitý stupeň predvídateľnosti a umiernenosti vo vojenskej sfére", dodal na záver svojho príhovoru Putin.

Zmluva INF, ktorú Moskva a Washington podpísali v roku 1987, zakazuje obom stranám používanie rakiet vybavených jadrovými hlavicami s doletom od 500 do 5500 kilometrov. Zmluva sa však netýka rakiet vypálených z mora alebo zo vzduchu, ako ani medzikontinentálnych balistických rakiet.