Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

K. KNOT: Je načase, aby Európska centrálna banka sprísnila politiku

Na archívnej snímke sídlo Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

Knotov názor je v rozpore s postojom hlavného ekonóma ECB Petra Praeta. Podľa neho zatiaľ ešte nenastal čas, aby ECB pristúpila k sprísneniu svojej menovej politiky.

Frankfurt nad Mohanom 20. septembra (TASR) - Je načase, aby Európska centrálna banka (ECB) začala postupne svoju menovú politiku sprísňovať. Uviedol to člen Rady guvernérov ECB Klaas Knot.

Guvernér holandskej centrálnej banky povedal, že 12 kvartálov rastu ekonomiky eurozóny znamená, že "hlavný dôvod ECB v prospech nákupu dlhopisov už zanikol".

Jeho názor je v rozpore s postojom hlavného ekonóma ECB Petra Praeta. Podľa neho zatiaľ ešte nenastal čas, aby ECB pristúpila k sprísneniu svojej menovej politiky. Ako povedal pre víkendové vydanie belgického denníka De Tijd, súčasné stimuly sú ešte stále potrebné.

Prezident ECB Mario Draghi 7. septembra, keď vedenie banky ponechalo úrokové sadzby nezmenené a zmeny neurobilo ani v programe nákupu aktív, uviedol, že o budúcnosti spomínaného programu nákupu dlhopisov by sa malo rozhodnúť 26. októbra, keď sa uskutoční ďalšie zasadnutie Rady guvernérov ECB. Podobne ako Praet však aj šéf ECB je v otázke ukončenia menových stimulov opatrný.