Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

K. Peake nemá zatiaľ dostatok poslancov na vytvorenie nového klubu

Šéf frakcie koaličnej TOP 09 Petr Gazdík sa v podobnom duchu vyjadril už skôr. Podľa jeho názoru stačí spoľahlivá väčšina pre vládu, vytvorenie nového klubu nie je podmienkou.

Praha 23. apríla (TASR) - Podmienkou pre pokračovanie súčasnej českej vlády, zdá sa, už nie je vytvorenie nového poslaneckého klubu "prebehlíkov" z Vecí verejných pod vedením Karolíny Peake, ale to, akú početnú podporu poslancov pre kabinet premiéra Petra Nečasa sa jej podarí získať. Naznačujú to hlasy vplyvných predstaviteľov Nečasovej Občianskej demokratickej strany (ODS).

Za zásadnú nepovažovala pred rokovaním grémia ODS túto podmienku ani predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, prvá podpredsedníčka ODS Miroslava Němcová, ani podpredseda strany Pavel Drobil. Podľa jeho slov nie je bezpečná väčšina o tom, či máte 102, 103 alebo 104 hlasov, ale či disponujete podporou poslancov, ktorí sú ochotní dýchať za koaličný program. Drobil súčasne pripomenul, že podpora 118 poslancov, ktorej sa tešila na začiatku volebného obdobia súčasná trojkoalícia, bola považovaná za najbezpečnejšiu od konca vlády Václava Klausa a dodal: Dopadlo to, ako to dopadlo.

Šéf frakcie koaličnej TOP 09 Petr Gazdík sa v podobnom duchu vyjadril už skôr. Podľa jeho názoru stačí spoľahlivá väčšina pre vládu, vytvorenie nového klubu nie je podmienkou.

Premiér Petr Nečas bol však vo vyjadreniach opatrnejší. "Hovorili sme o tom, že to má byť inštitucionálna podpora, to znamená, že to nebude tak, že dva poslanecké kluby budú dané a popri tom sa bude individuálne vyjednávať s ôsmimi až desiatimi poslancami," cituje slová predsedu vlády ČR a ODS internetový server idnes.cz. Podľa jeho názoru bude kľúčové, aby sa s každým poslancom nemusela podpisovať dohoda individuálne.

Karolínu Peake by pri zriadení nového klubu podporilo osem poslancov, čo však nestačí, pretože minimálny počet na vznik nového klubu je desať. Ďalší dvaja sú síce pripravení vládu podporovať, avšak do klubu Karolíny Peake vstúpiť nechcú.

Petr Nečas i ODS ešte minulý týždeň tvrdili, že vláda, ak by mala pokračovať, sa musí v Poslaneckej snemovni opierať o podporu troch klubov s bezpečnou väčšinou. V opačnom prípade končí a v júni Českú republiku čakajú predčasné parlamentné voľby.