Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

K útokom v Burkine Faso sa prihlásila malijská odnož al-Káidy

Na archívnej snímke vojak kráča po ulici v blízkosti sídla hlavného štábu ozbrojených síl Burkiny Faso po útoku ozbojencov v Ouagadougou Foto: TASR/AP

Islamskí extrémisti v piatok zaútočili na francúzske veľvyslanectvo a generálny štáb armády v Ouagadougou, hlavnom meste Burkiny Faso. O život prišlo osem útočníkov a sedem vojakov.

Ouagadougou 4. marca (TASR) - Malijská odnož teroristickej siete al-Káida sa v sobotu prihlásila k piatkovým koordinovaným útokom v Burkine Faso, ktoré si vyžiadali 16 mŕtvych a približne 80 zranených. Informovala o tom agentúra Reuters.

Islamskí extrémisti v piatok zaútočili na francúzske veľvyslanectvo a generálny štáb armády v Ouagadougou, hlavnom meste Burkiny Faso. O život prišlo osem útočníkov a sedem vojakov.

Zodpovednosť za útoky v Ouagadougou prevzalo v sobotu džihádistické zoskupenie Džamaat Nusrat al-Islám wa al-Muslimín (Skupina na podporu islamu a moslimov, JNIM). Ide o odnož al-Káidy operujúcu na území Mali, ktorá podniká útoky na civilné aj vojenské ciele.

JNIM vznikla v roku 2017 zlúčením viacerých regionálnych ozbrojených skupín a jej vodcovia prisahali vernosť vodcovi al-Káidy Ajmánovi Zawahrímu.

Skupina v sobotňajšom vyhlásení uviedla, že piatkové útoky v Burkine Faso boli odvetou za zabitie jedného z vodcov JNIM, ktorý zahynul pri nedávnom zásahu francúzskych jednotiek. Vyhlásenie militantov priniesla mauritánska tlačová agentúra al-Akbar.

Hlavné mesto Burkiny Faso bolo v minulých rokoch opakovane cieľom útokov džihádistov, ktorí si za svoje ciele vyberali miesta navštevované ľuďmi z európskych krajín. Ďalším terčom útokov boli predstavitelia štátu - najmä policajti a vojaci.