Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

K útoku na francúzskych vojakov sa prihlásila miestna odnož al-Káidy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Malijské ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť uviedlo, že pri nedeľnom útoku utrpelo zranenia 31 ľudí vrátane ôsmich francúzskych vojakov.

Dakar 2. júla (TASR) - Malijská odnož al-Káidy sa prihlásila k zodpovednosti za nedeľný samovražedný bombový útok na francúzske sily, ktorý si podľa miestnych predstaviteľov vyžiadal v meste Gao na severe Mali životy štyroch civilistov. Informovala o tom v pondelok americká organizácia SITE, ktorá monitoruje aktivity militantov na internete.

Militanti napojení na al-Káidu, známi pod skratkou JNIM, uviedli, že samovražedný útok - popri piatkovom útoku na sídlo medzinárodnej vojenskej koalície piatich afrických krajín G5 - bol odkazom "Francúzom a ich africkým spojencom".

Malijské ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť uviedlo, že pri nedeľnom útoku utrpelo zranenia 31 ľudí vrátane ôsmich francúzskych vojakov.

Organizácia SITE tiež informovala, že militanti z JNIM sa prihlásili aj k sobotňajšiemu útoku, pri ktorom zahynuli štyria malijskí vojaci.

V piatok sa terčom teroristického útoku v Mali stalo sídlo medzinárodnej vojenskej koalície piatich afrických krajín G5 - Burkiny Faso, Čadu, Mali, Mauritánie a Nigeru - bojujúcej proti islamistom v sahelskej zóne. Útok si vyžiadal životy najmenej šiestich osôb.