Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

K útoku na policajtov sa prihlásila neznáma skupina Ansár al-Islám

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Islamskí militanti zaútočili na príslušníkov egyptskej polície 20. októbra v blízkosti oázy Baharíja v egyptskej Západnej púšti približne 135 kilometrov juhozápadne od metropoly Káhira.

Káhira 3. novembra (TASR) - Doposiaľ neznáma militantná skupina sa prihlásila k zodpovednosti za októbrový útok na policajtov v egyptskej púšti, informovala v piatok agentúra AP. Ozbrojená skupina Ansár al-Islám k citovanému vyhláseniu, zverejnenému v piatok na sociálnych sieťach, neposkytla obrazový či iný materiál, ktorý by ho podporil.

Islamskí militanti zaútočili na príslušníkov egyptskej polície 20. októbra v blízkosti oázy Baharíja v egyptskej Západnej púšti, v oblasti guvernorátu Gíza ležiacej približne 135 kilometrov juhozápadne od metropoly Káhira. Podľa neskôr upravenej bilancie boje neprežilo 16 policajtov, pričom pôvodne sa hovorilo až o 55 mŕtvych.

Islamisti vystupňovali svoje útoky v Egypte, keď armáda v roku 2013 zvrhla islamisticky orientovaného prezidenta Muhammada Mursího. Odvtedy zabili veľký počet príslušníkov egyptských bezpečnostných síl. K takmer každodennému násiliu dochádza najmä na severe Sinajského polostrova.