Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

K útoku na základňu využívanú armádou USA sa prihlásil Islamský odpor

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vojenské zariadenia využívané americkou armádou v Iraku boli v uplynulých dňoch terčom najmenej 12 útokov, pripomenula agentúra AP.

Bagdad/Washington 26. októbra (TASR) - Iránom podporované milície v Iraku sa vo štvrtok prihlásili k útoku na základňu v severnom Iraku slúžiacu americkým vojakom.

Ako informovala agentúra AP, zodpovednosť za útok prevzala skupina Islamský odpor zastrešujúca niekoľko milícií podporovaných Iránom.

Vo svojom vyhlásení skupina uviedla, že jej bojovníci vo štvrtok zaútočili na "základňu amerických okupantov" pri letisku v severoirackom meste Arbíl, pričom oba vyslané samovražedné drony zasiahli vytýčené ciele. Ďalšie podrobnosti skupina Islamský odpor neuviedla.

Americká armáda sa k incidentu bezprostredne nevyjadrila, ale hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby vo štvrtok avizoval, že Spojené štáty na nedávnu sériu útokov proti americkým jednotkám rozmiestneným na Blízkom východe zareagujú v "čase, ktorý si zvolíme, a spôsobom, ktorý si zvolíme".

Vojenské zariadenia využívané americkou armádou v Iraku boli v uplynulých dňoch terčom najmenej 12 útokov, pripomenula agentúra AP. Základne v Sýrii, na ktorých pôsobia americkí vojaci, boli za rovnaký čas vystavené štyrom útokom.

K väčšine z nich sa prihlásila skupina Islamský odpor, ktorá deklarovala, že ide o odvetu za podporu, ktorú Spojené štáty poskytujú Izraelu v jeho vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas.