Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

K útoku v Mali sa prihlásila organizácia napojená na sieť al-Káida

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obeťou útoku sa stal náčelník Goitovho štábu Oumar Traoré a niekoľko ďalších ľudí. K útoku došlo v utorok neďaleko hraníc Mali s Mauritániou.

Bamako 22. apríla (TASR) - Džihádisti napojení na teroristickú sieť al-Káida sa prihlásili k útoku, pri ktorom tento týždeň zahynul náčelník štábu vodcu malijskej junty Assimiho Goitu, i k ďalšiemu prepadu, uviedla v piatok podľa agentúry AFP americká spoločnosť SITE Intelligence Group monitorujúca aktivity džihádistov na internete.

Obeťou útoku sa stal náčelník Goitovho štábu Oumar Traoré a niekoľko ďalších ľudí. K útoku došlo v utorok neďaleko hraníc Mali s Mauritániou. Traoré bol členom tímu, ktorý sprevádzal odborníkov pri prieskume miest na vŕtanie studní. Podľa úradov zahynuli aj ďalší traja ľudia.

K zodpovednosti za tento útok sa v piatok prihlásila Skupina na podporu islamu a moslimov (Džamáat Nurat al-Islám wal-Muslimín - GSIM), ktorá spresnila, že pripravila o život Traorého a dvoch príslušníkov armády a zajala dvoch rukojemníkov.

V tom istom vyhlásení sa GSIM prihlásila aj k ďalšiemu útoku, pri ktorom v stredu zabila sedem vojakov pri prepade medzi mestami Sokolo a Farabougou v strednej časti Mali.

Podľa správy SITE uviedla, že pri útoku boli zabití aj traja bojovníci GSIM.

Malijská armáda však tento incident nepotvrdila.

Africký štát Mali zápasí s bezpečnostnou a politickou krízou od roku 2012, keď na severe krajiny vypukli džihádistické a separatistické povstania.

Džihádisti napojení na al-Káidu a skupinu Islamský štát odvtedy zintenzívnili svoje operácie v centrálnej časti Mali, ale aj v susednom Nigeri i v Burkine Faso.

V celom regióne boli zabité tisíce civilistov, policajtov a vojakov a viac ako dva milióny ľudí utiekli zo svojich domovov.

V Mali, ktoré leží v oblasti Sahelu, vládne od augusta roku 2020 armáda.