Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

K útoku v Turecku sa prihlásili aj kurdskí radikáli

Ľudia si prezerajú miesto trosky po výbuchu v juhotureckom meste Diyarbakir obývanom prevažne Kurdmi 4. novembra 2016. Foto: TASR/AP

Turecké úrady okamžite vyslovili podozrenie, že za výbuchom stoja separatisti zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Istanbul 7. novembra (TASR) - K zodpovednosti za piatkový bombový útok v meste Diyarbakir na juhovýchode Turecka sa prihlásila málo známa odštiepenecká skupina kurdských militantov, ktorí si hovoria Sokoli slobodného Kurdistanu (TAK).



Atentát spáchaný pomocou v aute nastraženej výbušniny si vyžiadal najmenej 11 obetí a viac ako sto zranených. Dejisko útoku sa nachádzalo neďaleko sídla veliteľstva polície v tomto prevažne Kurdmi obývanom meste.

Turecké úrady okamžite vyslovili podozrenie, že za výbuchom stoja separatisti zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

K útoku sa však už v piatok prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá bojuje voči Kurdom i Turecku.

Sokoli slobodného Kurdistanu (TAK) sa pred vyše desaťročím odštiepili od dominantnej PKK a v súčasnosti nie je jasné, nakoľko sú obe skupiny prepojené. TAK svoje útoky ospravedlňuje tým, že bojuje proti "fašistickému tureckému štátu", ktorý utláča kurdské obyvateľstvo.