Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

K výbuchom štyroch bômb sa prihlásili Islamisti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tragické explózie sa odohrali v deň pred začiatkom moslimského pôstneho mesiaca ramadán.

Saná 18. júna (TASR) - Životy najmenej dvoch ľudí a ďalších 60 zranených si vyžiadali v stredu v Jemene výbuchy štyroch bômb uložených v automobiloch. Cieľmi útokov boli mešity v metropole Saná a veliteľstvá šiitských povstalcov, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na štátnu agentúru Saba.

Tragické explózie sa odohrali v deň pred začiatkom moslimského pôstneho mesiaca ramadán. K zodpovednosti za atentáty sa prihlásili členovia teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Koalícia pod vedením Saudskej Arábie aj dnes pokračovala v bombardovaní pozícií šiitských povstalcov.

Zdroje z prostredia zdravotníctva dodali, že v stredu v meste Aden na juhu Jemenu zomrelo približne 20 osôb vrátane jedného lekára na horúčku dengue. Vypuknutie epidémie pritom spôsobili zlé hygienické podmienky a chýbajúce zdroje pitnej vody - oboje v dôsledku pretrvávajúcej občianskej vojny.

Spojenecké jednotky vedené Saudskoarabmi útočia na húsíjské stanovištia v Jemene od 26. marca tohto roka. Cieľom ich rozsiahlej vzdušnej ofenzívy je obnovenie pozície prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorý musel v marci utiecť do saudskoarabského exilu.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun otvoril v pondelok v Ženeve rokovania o obnovení mieru v Jemene, pričom strany ozbrojeného konfliktu vyzval na vyhlásenie najmenej dvojtýždňového humanitárneho prímeria.

Takéto prímerie, sprevádzané aj lokálnymi dohodami o zastavení paľby a odsunom ozbrojencov z miest, by podľa Panových predstáv malo začať platiť dnes, teda v deň, keď sa začína ramadán.