Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

K vyriešeniu Assangeovho prípadu by mohla prispieť tretia strana

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange. Foto: TASR/AP

Situácia so zakladateľom WikiLeaks podľa ministerky nie je únosná, a Ekvádor sa preto snaží hľadať možné riešenia.

Quito 10. januára (TASR) - Ekvádor sa snaží nájsť krajinu, ktorá by mohla sprostredkovať riešenie prípadu Juliana Assangea - zakladateľa projektu WikiLeaks, ktorý sa už viac ako päť rokov ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. V utorok to na tlačovej konferencii oznámila ekvádorská ministerka zahraničných vecí María Fernanda Espinosová, ktorej vyjadrenia priniesla agentúra AP.

Významné azylové prípady, akým je ten Assangeov, si podľa Espinosovej v ostatných rokoch niekedy vyžadovali sprostredkovanie treťou krajinou. Situácia so zakladateľom WikiLeaks podľa ministerky "nie je únosná", a Ekvádor sa preto snaží hľadať možné riešenia.

Assange, ktorému Quito poskytlo ochranu, žije od júna 2012 na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, keďže mu hrozilo vydanie na stíhanie do Švédska v súvislosti s údajným znásilnením. Aktivista a publicista austrálskeho pôvodu, ktorý sa preslávil zverejňovaním amerických tajných dokumentov, sa totiž obával, že by ho následne vydali do USA.

Zatiaľ čo Švédsko prinajmenšom dočasne zastavilo konanie v Assangeovom prípade, britské orgány ho chcú naďalej zatknúť pre obvinenie z porušenia podmienok kaucie.