Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

K zodpovednosti za útok nožom v Bruseli sa prihlásil Islamský štát

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Muž zaútočil nožom na vojakov hliadkujúcich v centre Bruselu, pričom dvom z nich spôsobil zranenia.

Káhira 27. augusta (TASR) - Extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za útok nožom, ktorý sa v piatok odohral v belgickom hlavnom meste Brusel. Džihádisti to dnes oznámili prostredníctvom svojho propagandistického média Amák, ktoré cituje agentúra Reuters.

"Vykonávateľ útoku nožom v Bruseli bol vojakom Islamského štátu, ktorý operáciu uskutočnil ako reakciu na výzvu k útokom proti koaličným krajinám," oznámil Amák, referujúc na vojenskú koalíciu, ktorá pod americkým velením bojuje proti militantom tejto sunnitskej organizácie v Iraku a Sýrii.

Muž zaútočil nožom na vojakov hliadkujúcich v centre Bruselu, pričom dvom z nich spôsobil zranenia. Útočníka následne zneškodnili streľbou. Prokuratúra potvrdila, že útočník strelným zraneniam podľahol. Podľa miestnych médií pochádzal zo Somálska a pred útokom zvolal "Alláhu akbar!" (v arabčine Boh je veľký).

Belgické bezpečnostné zložky sú v pohotovosti od vlaňajších samovražedných bombových útokov v bruselskom metre a na letisku Zaventem, pri ktorých zahynulo 32 osôb.