Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

K zodpovednosti za útoky na Srí Lanke sa prihlásil Islamský štát

Armádni vojaci hliadkujú pred kostolom sv. Antona v Colombe na Srí Lanke 22. apríla 2019. Foto: TASR/AP

K výbuchom došlo v troch luxusných hoteloch (v meste Kolombo a blízkom okolí) a troch katolíckych kostoloch v metropole a v mestách Negombo a Battikalóa.

Kolombo 23. apríla (TASR) - K zodpovednosti za sériu samovražedných bombových útokov, ktoré si na Srí Lanke vyžiadali viac než 320 ľudských životov, sa v utorok prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AFP.

"Tí, ktorí predvčerom vykonali útok, ktorého terčom boli členovia koalície pod vedením USA a kresťania na Srí Lanke, sú bojovníkmi skupiny Islamský štát," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnila tlačová agentúra Amák, napojená na túto džihádistickú organizáciu.



Počet obetí na životoch, ktoré si vyžiadali bombové útoky na Srí Lanke, sa zvýšil už na najmenej 320. Zranených je približne 500 ľudí.

K výbuchom došlo v troch luxusných hoteloch (v meste Kolombo a blízkom okolí) a troch katolíckych kostoloch v metropole a v mestách Negombo a Battikalóa. Bomby explodovali aj na dvoch ďalších miestach v Kolombe. Okrem spomínaných útokov sa ďalší samovražedný útočník odpálil počas razie v dome, v ktorom sa nachádzali podozriví, pričom zahynuli traja policajti.

Polícia dosiaľ zadržala v súvislosti s útokmi 40 osôb a je medzi nimi aj jeden Sýrčan.

Hovorca srílanskej vlády ešte v pondelok informoval, že útoky spáchala miestna islamistická skupina známa pod názvom Národná Tawhíd džamáat (NTJ). Stanica BBC s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedla, že útoky vykonala s pomocou medzinárodnej organizácie.

Dvaja moslimskí bratia podnikli útoky v hoteloch


Dvaja moslimskí bratia zohrali kľúčovú úlohu v útokoch počas veľkonočnej nedele na Srí Lanke, keď zahynulo vyše 320 ľudí - bratia podnikli samovražedné útoky v dvoch rôznych hoteloch. V utorok to tlačovej agentúre AFP povedali policajné zdroje.

Bratia, synovia bohatého obchodníka s korením zo srílanskej metropoly Kolombo, sa odpálili, keď hostia stáli v rade na raňajky v hoteloch Šangrí-La a Cinnamon Grand v hlavnom meste, spresnili zdroje.

Policajti a forenzní experti vyšetrujú v hoteli Shangri-la po výbuchu v Kolombe na Srí Lanke 21. apríla 2019.
Foto: TASR/AP


Napadnutý bol aj tretí hotel Kingsbury.

Policajti takisto uviedli, že terčom útoku sa stal i štvrtý hotel, ale útok sa nepodaril.

Samovražední atentátnici zaútočili v nedeľu počas bohoslužby aj na tri katolícke kostoly na Srí Lanke - na kostol svätého Antona v Kolombe, kostol svätého Šebastiána v meste Negombo a jeden z kostolov v meste Battikalóa.

Kamery zachytili príchod atentátnika do Kostola sv. Šebastiána


Priemyselné kamery zachytili príchod predpokladaného samovražedného bombového atentátnika do Kostola sv. Šebastiána v srílanskom meste Negombo iba niekoľko minút pred explóziou. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Podľa arcibiskupa z Kolomba, kardinála Malcolma Ranjitha, zomrelo cez omšu počas veľkonočnej nedele v Kostole sv. Šebastiána najmenej 110 ľudí.

V zmienenom kostole podľa neho zomrelo v dôsledku explózie najviac ľudí spomedzi série bombových samovražedných úrokov na kresťanské kostoly a luxusné hotely na Srí Lanke.

Na záberoch, ktoré sa začali šíriť prostredníctvom srílanských spravodajských médií, vidno mladého muža s bradou a veľkým batohom prechádzať pred kostolom.

Toho istého muža zachytili tiež kamery zvnútra kostola. Na záberoch muž na Veľkonočnú nedeľu vchádza do kostola preplneného veriacimi. Video sa končí tesne pred odpálením výbušniny. Na záberoch po tragédii vidno zakrvavené lavice, roztrhanú strechu a povyrážané okná a dvere.

Útoky usmrtili 45 detí


Celkovo 45 detí zahynulo a ďalšie desiatky utrpeli zranenia pri nedeľných samovražedných útokoch na Srí Lanke. V utorok o tom informoval Detský fond OSN (UNICEF) so sídlom vo švajčiarskej Ženeve.

Najmladšie z 13 detí, ktoré zomreli v meste Battikalóa, malo 18 mesiacov, uviedol hovorca UNICEF Christophe Boulierac. V meste Negombo, pri výbuchu v Kostole sv. Šebastiána, zahynulo 27 detí.

Okrem nich úrady potvrdili aj smrť piatich detí zo zahraničia, napísala tlačová agentúra DPA.

"Žiadne dieťa by nemalo zažiť takúto srdcervúcu situáciu a žiaden rodič by nemal navždy stratiť dieťa za takýchto hrozných okolností," povedal Boulierac a dodal, že pri útokoch prišlo tiež mnoho detí o rodičov.

Žena s dieťaťom, ktorá žije blízko kostola sv. Antona, uteká sa skryť po explózii zaparkovaného vozidla neďaleko kostola sv. Antona v Kolombe na Srí Lanke 22. apríla 2019.
Foto: TASR/AP


Počet obetí na životoch, ktoré si vyžiadali bombové útoky na Srí Lanke, sa zvýšil už na 310. Informoval o tom v utorok ráno hovorca srílanskej polície s tým, že utŕženým zraneniam podľahlo v noci na utorok viacero osôb. Zranených podľa jeho slov naďalej zostáva približne 500 ľudí.

K výbuchom došlo v troch luxusných hoteloch (v meste Kolombo a blízkom okolí) a troch katolíckych kostoloch v metropole a v mestách Negombo a Battikalóa. Bomby explodovali aj na dvoch ďalších miestach v Kolombe. Okrem spomínaných útokov sa ďalší samovražedný útočník odpálil počas razie v dome, v ktorom sa nachádzali podozriví, pričom zahynuli traja policajti.

Na snímke žena narieka pred márnicou v Kolombe na Srí Lanke 21. apríla 2019.
Foto: TASR/AP


Polícia dosiaľ zadržala v súvislosti s útokmi 40 osôb a je medzi nimi aj jeden Sýrčan, uviedla agentúra Reuters.

Z doterajšieho vyšetrovania samovražedných bombových útokov vyplýva, že boli "odplatou za novozélandský Christchurch". Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na štátneho tajomníka srílanského ministerstva obrany Ruvana Vidževardeneho.

"Predbežné vyšetrovanie ukázalo, že to, čo sa stalo (v nedeľu) na Srí Lanke, bolo odplatou za útok voči moslimom v Christchurchi," uviedol Vidževardene v parlamente.

Muži nesú rakvy s pozostatkami obetí nedeľňajších výbuchov počas pohrebu v srílanskom meste Negombo v utorok 23. apríla 2019.
Foto: TASR/AP


Pätnásteho marca zaútočil 28-ročný Austrálčan a samozvaný belošský rasista Brenton Tarrant automatickými zbraňami v mešite Al Noor v centre Christchurchu a vzdialenejšej mešite Linwood. Muž zastrelil 50 ľudí a ďalšie desiatky zranil.

Srílanský premiér: Útokom sa dalo zabrániť


Srílanský premiér Ranil Vickremesinghe v utorok varoval, že v krajine sú ďalšie výbušniny a militanti. Urobil tak po tom, čo pri samovražedných bombových útokoch na kostoly a hotely, ku ktorým došlo cez Veľkonočnú nedeľu, zomrelo na Srí Lanke viac ako 320 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Vickremesinghe na utorňajšej tlačovej konferencii povedal, že niektorí predstavitelia prídu v dôsledku zlyhaní súvisiacich s nedeľnými útokmi o svoje posty. Priznal tiež, že spravodajské služby mali o pripravovaných útokoch informácie, tie však neboli odovzdané príslušným úradom. Prečo sa informácie o pripravovaných útokoch nedostali k nemu, je podľa jeho slov v súčasnosti predmetom vyšetrovania.