Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Atentát v Kábule, medzi 21 obeťami útoku sú aj zamestnanci OSN a MMF

Afganské bezpečnostné sily skúmajú miesto samovražedného útoku pri navštevovanej libanonskej reštaurácii v Kábule, ktoré si vyžiadalo najmenej 21 obetí. Foto: TASR/AP

K atentátu na cudzincami vyhľadávanú reštauráciu a k následnej streľbe v nej sa prihlásilo fundamentalistické hnutie Taliban, ktoré deklarovalo, že jeho hlavným cieľom boli cudzinci.

New York 18. januára (TASR) - Na 21 stúpol počet obetí piatkového samovražedného útoku a streľby v cudzincami navštevovanej libanonskej reštaurácii v Kábule. Informovala o tom dnes afganská polícia. K teroristickému činu sa prihlásil Taliban.


Veliteľ kábulskej polície Mohammad Záhir Záhir uviedol, že pri útoku zahynulo 13 cudzincov a osem Afgancov. Traja útočníci - dvaja strelci a samovražedný atentátnik - takisto neprežili.

Medzi 21 obeťami sú aj Briti, Kanaďania a Rus. K teroristickému činu sa prihlásilo hnutie Taliban. Dánske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo dánsku obeť.

Občianka Dánska, ktorá bola príslušníčkou policajnej misie Európskej únie v Afganistane (EUPOL).

Americká univerzita v Afganistane potvrdila, že medzi obeťami boli aj dvaja jej zamestnanci. Michael Smith, šéf súkromnej neziskovej organizácie, povedal, že rodiny obetí už boli informované a pripravuje sa prevoz ich tiel do vlasti. mená obetí odmietol zverejniť z úcty k rodinám, doplnila agentúra AP.

Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič oznámil, že pri útoku prišiel o život taktiež ruský občan, ktorý pracoval pre Organizáciu Spojených národov (OSN). Uviedla to agentúra ITAR-TASS.

"Útoky, ktorých terčom sú civilisti, sú neakceptovateľné a sú flagrantným porušením medzinárodného humanitárneho práva," vyhlásil hovorca OSN a tlmočil Panov apel, že útoky "musia okamžite prestať".

Pokiaľ ide o totožnosť obetí, šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová v noci nadnes s ľútosťou informovala, že medzi nimi je aj stály predstaviteľ MMF v tejto krajine, 60-ročný libanonský občan Wábil Abdalláh. V MMF, kam prišiel z Centrálnej banky Libanonu, pracoval od roku 1993. V MMF pôsobil na viacerých pozíciách, podieľal sa pritom najmä na aktivitách a operáciách MMF v oblasti Blízkeho východu.

Ján Kubiš rozhodne odsúdil samovražedný útok
Osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN pre Afganistan a šéf Asistenčnej misie Spojených národov v Afganistane (UNAMA), slovenský diplomat Ján Kubiš, útok ostro odsúdil.

"Rozhodne odsudzujem útoky na civilistov, a to v akejkoľvek forme, ale hlavne pretrvávajúce útoky (páchané) prostredníctvom samovražedných atentátov. (...) Toto násilie je neprijateľné a musí sa okamžite skončiť," zdôraznil Kubiš.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová útok v Kábule tiež odsúdila. Dodala, že všetci zamestnanci americkej ambasády v Kábule sú v poriadku.
Agentúry spresnili, že veľvyslanectvá Nemecka a Británie v Kábule preverujú informácie o svojich občanoch, ktorí mohli prísť o život pri útoku.

Útok sa začal samovražedným atentátom, ktorý sa odohral pred hlavným vchodom do reštaurácie La Taverna du Liban. V chaose, ktorý nastal po explózii, do reštaurácie cez kuchyňu prenikli ďalší dvaja útočníci. Paľba, ktorú vzápätí spustili, si vyžiadala životy najmenej 16 ľudí. Medzi obeťami je aj libanonský majiteľ reštaurácie, informoval zdroj v kábulskej polícii. O život prišli aj všetci traja útočníci.

K atentátu na cudzincami vyhľadávanú reštauráciu a k následnej streľbe v nej sa prihlásilo fundamentalistické hnutie Taliban, ktoré deklarovalo, že jeho hlavným cieľom boli cudzinci, pričom spomínalo zabitie "predstaviteľov Nemecka". Nemecké ministerstvo zahraničných vecí tieto dohady zatiaľ nepotvrdilo.


Galéria: Samovražedný útok v Kábule




Afganský prezident Karzaj odsúdil samovražedný útok v Kábule
Afganský prezident Hamid Karzaj dnes odsúdil piatkový samovražedný útok a streľbu v reštaurácii v Kábule a varoval, že boj proti povstalcom v Afganistane sa skončí iba vtedy, keď budú vojenské sily zamerané na "teroristické elementy".

"Ak vojaci NATO....chcú byť spojencami a partnermi Afgancov, mali by sa zamerať na terorizmus," povedal Karzaj vo vyhlásení, v ktorom varoval pred zamieňaním si "teroristu a obete". Podľa agentúry DPA to bola narážka na vojenské operácie pod vedením západných krajín, ktoré často vedú k civilným stratám na životoch.

"Zaobchádzať s obeťou a teroristickým elementom rovnako ako so strategickým spojencom je politika, ktorá v uplynulom desaťročí spôsobila nespočetné obete a nemala žiadny úspech," vyhlásil afganský prezident.

USA odsúdili útok Talibanu a vyzvali hnutie na rokovania s afganskou vládou

Spojené štáty dnes odsúdili smrtiaci útok Talibanu v Afganistane s tým, že neexistuje ospravedlnenie za zabíjanie ľudí, ktorí chceli Afgancom pomôcť dosiahnuť lepšiu budúcnosť.

USA tiež zopakovali výzvu pre Taliban, aby "zložil zbrane" a začal mierové rokovania s afganskou vládou, uviedla tlačová agentúra AP. Hovorca Bieleho domu Jay Carney povedal, že takýto krok je najistejším spôsobom, ako mierovo ukončiť konflikt v Afganistane.