Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Taliban je pripravený na politický kompromis

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Moskva pozorne sleduje aj potenciálne rozšírenie nestability z Afganistanu do susedných krajín, kde má vojenské základne.

Moskva 20. júla (TASR) – Afganské hnutie Taliban je pripravené na politický kompromis. Uviedol to v utorok v Moskve na konferencii s bývalým afganským prezidentom Hamídom Karzajom osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov.

Ako poznamenala agentúra AFP, bojovníci Talibanu momentálne podnikajú ofenzívu proti vládnym jednotkám s cieľom obsadiť väčšiu časť Afganistanu v období, keď sa z krajiny sťahujú americké sily.

Podľa Kabulova sú však talibovia pripravení zvážiť politické ponuky predložené inými stranami. „Za posledných približne 20 rokov sa väčšina vedenia (Talibanu) už určite nasýtila vojnami a pochopila, že je potrebné hľadať politické riešenie súčasnej patovej situácie," uviedol Kabulov.

Poznamenal, že na základe vyhlásení a krokov Talibanu sa ukázalo, že je „pripravený na politický kompromis. Je však zrejmé, že z ich pohľadu by mal byť politický kompromis decentne predložený im," Japonská polícia po štyroch dňoch našla vzpierača z Ugandy, ktorý odišiel z olympijského tréningového kempu a zanechal odkaz, že si chce nájsť zamestnanie.dodal Kabulov.

Jeho vyjadrenia zazneli po ďalšom kole bezvýsledných rozhovorov medzi afganskou vládou a Talibanom v Katare. Uskutočnili sa cez víkend, pričom mnohí dúfali, že naštartujú mierový proces.

Moskva pozorne sleduje vývoj konfliktu v Afganistane. Vojská bývalého Sovietskeho zväzu obsadili Afganistan v roku 1979 a desaťročný konflikt si vyžiadal životy viac ako 14.000 sovietskych vojakov. V posledných rokoch sa Rusko snažilo osloviť Taliban a niekoľkokrát hostilo zástupcov tohto hnutia v Moskve, naposledy v júli.

Moskva pozorne sleduje aj potenciálne rozšírenie nestability z Afganistanu do susedných krajín, kde má vojenské základne.

V auguste sa Rusko zúčastní na vojenskom cvičení v Tadžikistane, ktorý povolal tisíce záložníkov, aby mu pomohli zabezpečiť hranicu s Afganistanom.