Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Kac: Izrael poskytne OSN dôkazy o väzbách UNRWA na terorizmus

Izraelský vojak sleduje demonštrantov, ktorí blokujú prístupovú cestu pre humanitárnu pomoc určenú pásmu Gazy na hraničnom priechode Nitzana s Egyptom na juhu Izraela 2. februára 2024. Foto: TASR/AP

Podľa televízie al-Džazíra Kac okrem toho privítal vymenovanie nezávislej komisie OSN na vyšetrovanie aktivít UNRWA a zopakoval výzvu, aby riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini odstúpil.

Jeruzalem 5. februára (TASR) - Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac v pondelok uviedol, že jeho vláda má dôkazy spájajúce Agentúru OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) s terorizmom a plánuje ich predložiť komisii OSN, ktorá preveruje aktivity UNRWA.

"Predložíme všetky dôkazy zdôrazňujúce väzby (agentúry) UNRWA na terorizmus a jej škodlivé účinky na regionálnu stabilitu. Je nevyhnutné, aby táto komisia odhalila pravdu," napísal Kac v statuse na sociálnej sieti X, informovala agentúra AFP.

Podľa televízie al-Džazíra Kac okrem toho privítal vymenovanie nezávislej komisie OSN na vyšetrovanie aktivít UNRWA a zopakoval výzvu, aby riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini odstúpil.

Panarabská televízia pripomenula, že Izrael sa už roky snaží o zrušenie UNRWA. Tieto výzvy zintenzívnil po tom, ako sa údajne ukázalo, že 12 zamestnanci UNRWA boli 7. októbra zapojení do teroristického útoku kománd militantného palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. UNRWA však opakovane upozorňuje, že Izrael nepredložil žiadne dôkazy na podporu tvrdení, že niektorí pracovníci UNRWA sú členmi Hamasu.

Komandá tohto hnutia i ďalších palestínskych ozbrojených formácií podnikli 7. októbra 2023 vpád na územie juhu Izraela, pri ktorom v miestnych kibucoch a dedinách terorizovali tamojšie obyvateľstvo, prevažne civilné. O život pri tom prišlo okolo 1200 a ďalších vyše 200 ich komandá zavliekli do palestínskeho Pásma Gazy a držia ich tam ako rukojemníkov.

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell v nedeľu varoval, že zastavenie platieb na činnosť UNRWA, ktorá poskytuje život zachraňujúce služby miliónom Palestínčanov, predstavuje riziko pre regionálnu stabilitu a je kolektívnym trestom.

V reakcii na spomínané obvinenie zo strany Izraela viac ako desať krajín vrátane Spojených štátov, Nemecka, Británie a Švédska pozastavilo financovanie agentúry UNRWA.