Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Kačjinskom štáte obvinili vojakov zo zabitia dvoch civilistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ľudskoprávne organizácie a obete rodín požadujú tento prípad vyšetriť. Polícia z Kačjinského štátu uviedla, že o prípade nebola ešte informovaná.

Bangkok 9. marca (TASR) - Telá dvoch civilistov naposledy väznených mjanmarskými vojakmi našli vo štvrtok v plytkom hrobe v Kačjinskom štáte, v ktorom vláda bojuje s etnickými povstalcami. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie oficiálne zdroje.

Podľa nich obaja muži, ktorí pochádzali z jednej z národnostných menšín v Kačjine, žili v utečeneckom tábore v dedine Maj Kchong. Z neďalekej farmy, kde pracovali, ich 31. januára odviedli vojaci.

Telá dvoch mužov vo veku 65 a 35 rokov objavili "neďaleko farmy, kde sa stratili. Predpokladalo sa, že by mohli byť zavraždení", spresnili zdroje.

Ľudskoprávne organizácie a obete rodín požadujú tento prípad vyšetriť. Polícia z Kačjinského štátu uviedla, že o prípade nebola ešte informovaná.

Odvádzanie civilistov v regiónoch etnických menšín mjanmarskou vládou nie sú neobvyklé. Podľa ľudskoprávnych skupín vojenské jednotky často odvedú civilistov, ktorých obviňujú z napojenia na ozbrojené povstalecké skupiny.

Mjanmarsko zápasí s konfliktom medzi ústrednou armádou a etnickými povstalcami od roku 1948, keď krajina získala nezávislosť od Británie. Boje v tomto štáte vyhnali do utečeneckých táborov viac ako 100.000 ľudí.