Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Kaczyňski dal pred televíznou debatou s Tuskom prednosť voličom

Na archívnej snímke Jaroslaw Kaczyňski. Foto: TASR/AP

Podľa AP je predvolebná kampaň PiS postavená na diskreditácii lídra opozície Donalda Tuska, bývalého premiéra a bývalého najvyššieho predstaviteľa Európskej únie.

Varšava 10. októbra (TASR) - Líder poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski sa vyhol účasti v predvolebnej debate, ktorú v pondelok večer vysielala provládna televízia TVP.

TVP však tesne pred debatou naživo odvysielala Kaczyňského stretnutie so sympatizantmi PiS v meste Przysucha v strednom Poľsku, doplnila vo svojej správe agentúra AP, ktorá pripomenula, že parlamentné voľby sa v Poľsku uskutočnia túto nedeľu.

Nedeľné hlasovanie rozhodne o tom, či vládnuca konzervatívna PiS získa bezprecedentné tretie funkčné obdobie a bude pokračovať vo svojej euroskeptickej politike, alebo či sa k moci v Poľsku dostanú opozičné sily, konštatovala agentúra AP.

Televízna debata sa sústredila na témy ako migrácia, dôchodkový vek a sociálne dávky, nezamestnanosť, majetok štátu a bezpečnosť.

Podľa AP je predvolebná kampaň PiS postavená na diskreditácii lídra opozície Donalda Tuska, bývalého premiéra a bývalého najvyššieho predstaviteľa Európskej únie. Vystúpenie v diskusii vysielanej naživo bolo tak preňho šancou osloviť a presvedčiť i vládnych podporovateľov.

Debate, v ktorej sa zúčastnili lídri šiestich strán a koalícií kandidujúcich v nedeľných voľbách, dominoval spolu s Tuskom úradujúci premiér Mateusz Morawiecki, ktorý zastupoval PiS. Obaja sa pritom snažili svojho hlavného súpera – a jeho politiku – prezentovať v zlom svetle, konštatovala AP.

Tusk okrem toho kritizoval i neprítomnosť Kaczyňského v štúdiu, pričom ho obvinil, že má z televízneho duelu s ním strach. Morawiecki kontroval tým, že Tuska označil za zbabelca pre to, že nenavštívil Ukrajinu bojujúcu proti Rusku.

AP pripomenula, že práve debatný duel Tuska s Kaczyňským v roku 2007 výrazne ovplyvnil výsledok vtedajších parlamentných volieb: Tuskova strana zvíťazila a potom vládla osem rokov.

Kaczyňski, vtedajší úradujúci prezident, a jeho strana prehrali aj pre to, že Tusk v diskusii pôsobil ako lepšie zorientovaný v problémoch bežných ľudí, doplnila AP.

K ďalším účastníkom hodinovej debaty v TVP patrili Szymon Holownia z centristicko-agrárnej koalície Tretia cesta; Joanna Scheuringová-Wielgusová zastupujúca stranu Ľavica; spolulíder krajne pravicovej formácie Konfederácia Krzysztof Bosak; ako aj Krzysztof Maj z hnutia Nestranícki aktivisti miestnych samospráv (BS).

Strana PiS s podporou okolo 35 percent v prieskumoch verejnej mienky síce vedie, ale napriek tomu jej hrozí strata väčšiny v parlamente.

Jej rival, Občianska koalícia (KO) vedená Tuskom, zaostáva len o niekoľko bodov a v poslednom čase jej popularita u časti voličov stúpa. KO a ďalšie dve opozičné skupiny majú spolu väčšiu podporu ako vládnuca strana, no sú oslabené tým, že nekandidujú spoločne. Rozhodujúcim faktorom tak bude ich výkon v záverečnej časti predvolebnej kampane.

Tusk a jeho spojenci obviňujú Kaczyňského PiS z narúšania demokratických základov krajiny tým, že strana PiS prevzala kontrolu nad súdnou mocou a verejnoprávnymi médiami a nasmerovala krajinu na cestu, ktorá by ju mohla vyviesť z Európskej únie.

PiS však trvá na tom, že nemá v úmysle dosiahnuť vystúpenie Poľska z EÚ. Počas kampane PiS sľubuje, že bude pokračovať vo svojej sociálnej politike, chrániť bezpečnosť krajiny a brániť ju pred vstupom migrantov.