Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kaczynski: Ďalší mandát Tuska nie je v záujme Poľska

Na snímke predseda Európskej rady Donald Tusk počas tlačovej konferencie. V Bratislave dňa 16. septembra 2016. Foto: TASR Michal Svítok

Poľsko je jedinou krajinou Európskej únie, ktorá otvorene nesúhlasí s tým, aby bývalý poľský premiér zostal vo funkcii aj ďalšie obdobie. Jaroslaw Kaczynski je dlhoročný politický súper D.Tuska.

Varšava 17. februára (TASR) - Predseda poľskej vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski vyhlásil, že nie je v záujmoch jeho krajiny, aby Donald Tusk získal ďalší mandát pre výkon funkcie predsedu Európskej rady.

Poľsko je jedinou členskou krajinou Európskej únie, ktorá otvorene nesúhlasí s tým, aby bývalý poľský premiér zostal vo funkcii aj ďalšie funkčné obdobie. Súčasný mandát mu vyprší v máji.

Kaczynski je dlhoročný politický súper Tuska. Svoj postoj zdôvodnil slovami, že Tusk podporil plán EÚ pokutovať krajiny, ktoré neprijmú utečencov v rámci programu prerozdelenia, ktorý zlyhal čiastočne aj pre odpor Varšavy.

Kaczynski sa vo štvrtok večer vyjadril, že takéto pokuty by stáli Poľsko tri miliardy eur.

Tuskova kancelária bezprostredne nereagovala.

Európska rada určuje celkové politické smerovanie a priority EÚ. Jej členmi sú hlavy štátov alebo vlád 28 členských krajín, predseda Európskej rady a predseda Európskej komisie.