Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kaczyňski je ochotný urobiť zmeny v ústave a ukončiť spor

Jaroslaw Kaczyňski Foto: TASR/AP

Opatrenia strany PiS po nástupe k moci vyvolali pobúrenie medzi niektorými opozičnými zoskupeniami v Poľsku a tieto kroky začala tiež vyšetrovať Európska únia.

Varšava 18. januára (TASR) - Jaroslaw Kaczyňski, šéf poľskej vládnucej konzervatívnej strany Pravo a spravodlivosť (PiS), je ochotný zmeniť ústavu Poľska, aby tak ukončil spor okolo novozavedených pravidiel. Kaczyňski to povedal pre poľský denník Rzeczpospolita.

Ak takéto zmeny ústavy podporí aj parlamentná opozícia, Kaczyňski je podľa svojich slov ochotný hľadať a urobiť kompromis - napríklad ten, že ústavný súd bude pozostávať z väčšiny členov opozície.

Pravicová, národne orientovaná PiS sa dostala k moci vo vlaňajších októbrových voľbách, keď v parlamente získala väčšinu. Odvtedy zaviedla obmedzenia v slobode médií a posilnila aj vládnu kontrolu nad ústavným súdom a štátnou službou, pripomenula dnes agentúra DPA.

Opozíciou podporená ústavná zmena, ktorá bude reformovať justičný systém, môže pomôcť zmierniť napätie okolo opatrení, už zavedených vládou.

Na zmenu ústavy je potrebná dvojtretinová väčšina v parlamente, kde má Kaczyňského strana PiS niečo nad 50 percent kresiel.

"Ak budú naši odporcovia z ústavnou zmenou súhlasiť, môžeme očakávať vyriešenie tohto sporu," uviedol pre denník Kaczyňski.

Opatrenia strany PiS po nástupe k moci vyvolali pobúrenie medzi niektorými opozičnými zoskupeniami v Poľsku a tieto kroky začala tiež vyšetrovať Európska únia.

Poľský prezident Andrzej Duda viedol dnes v Bruseli rozhovory s predstaviteľmi EÚ, vrátane "európskeho prezidenta" - bývalého poľského premiéra Donalda Tuska.