Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Kadyrov a Putin preberali prínos Čečenska k vojne proti Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čečenský vodca Ramzan Kadyrov počas stretnutia 28. septembra 2023 v Moskve. Foto: TASR/AP

Tento mesiac sa objavili tvrdenia, podľa ktorých Kadyrova údajne hospitalizovali s vážnymi zdravotnými problémami.

Moskva 28. septembra (TASR) – Čečenský vodca Ramzan Kadyrov a ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok počas stretnutia v Moskve preberali prínos Čečenska k ruskej vojne proti Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Kadyrov o stretnutí informoval na sociálnej sieti Telegram. Vo vyjadrení uviedol, že medzi témami rozhovoru bola aj úloha čečenských vojakov v konflikte na Ukrajine. Dodal, že preberali aj iné otázky, pričom ďalšie informácie zverejní neskôr.

Nie je jasné, či narážal na incident spôsobený videom zobrazujúcim jeho syna Adama, ako mláti väzneného muža obvineného z pálenia Koránu. Kadyrov video zverejnil v pondelok spolu s vyhlásením, že je na svojho 15-ročného syna hrdý, čím pobúril aj mnoho prívržencov Kremľa.

Tento mesiac sa objavili tvrdenia, podľa ktorých Kadyrova údajne hospitalizovali s vážnymi zdravotnými problémami. Keď sa na to Kadyrova spýtal reportér ruskej televízie, ten otázku odbil smiechom a napínaním bicepsu.

Kadyrov verejne uvažuje o eventuálnom odovzdaní moci a snaží sa zviditeľňovať svojich mladistvých synov. Najstaršieho z nich v marci odfotografovali s Putinom na návšteve Kremľa.

Ruská vláda považuje zaistenie stability v Čečensku za veľmi dôležité, pretože od rozpadu Sovietskeho zväzu na čečenskom území už dva razy vojensky zasahovala, aby zabránila jeho odtrhnutiu. Kremeľ preto necháva Kadyrova vládnuť prakticky voľnou rukou aj napriek škandálom, ktoré na medzinárodnej scéne vrhajú na Rusko zlé svetlo.