Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Kadyrov bojuje proti vstupu mladých do sýrskej vojny

Kadyrov Foto: TASR/AP

Kadyrov povedal, že nariadil čečenským predstaviteľom, duchovným a verejným osobnostiam, aby neustále vzdelávali mladých ľudí o pravej povahe udalostí v Sýrii.

Moskva 18. júna (TASR) - Kremľu lojálny čečenský prezident Ramzan Kadyrov spustil vzdelávaciu kampaň s cieľom presvedčiť mladých, aby sa nezapájali do konfliktu v Sýrii. Informovala o tom dnes ruská agentúra RIA Novosti.

Kadyrov povedal, že nariadil čečenským predstaviteľom, duchovným a verejným osobnostiam, aby "neustále vzdelávali mladých ľudí o pravej povahe udalostí v Sýrii s cieľom zabrániť ich možnému náboru do vojny".

Vláda podľa Kadyrova taktiež mladých informuje o úlohe "externých síl" v konflikte, ktorý si vyžiadal vyše 93.000 životov. Medzi nimi je aj "päť alebo šesť" Čečencov, doplnil Kadyrov. Pripustil, že niekoľko Čečencov bojuje po boku prevažne sunnitských povstalcov proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Kadyrov však trvá na tom, že sýrsky konflikt nie je o džiháde: "V Sýrii nie je svätá vojna. Je to kampaň, dobre naplánovaná externými silami s cieľom zosadiť režim, zničiť krajinu a eliminovať jej armádu."

Podľa RIA Novosti Kadyrovove výroky odrážajú postoj šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorý kritizuje Západ za podporu povstalcov. Moskva je totiž najväčším politickým spojencom Asada a jeho armáde dodáva zbrane.