Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kadyrov: Islamský štát je hrozbou aj pre Rusko

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov (uprostred), čečenský premiér Odes Bajsultanov (vpravo) a poslanec parlamentu Adam Delimchanov (vľavo) sa prichádzajú v krojoch do koncertnej sály v Groznom 25.apríla 2011, počas osláv dňa národného jazyka. Foto: TASR/AP

Vyhlásil to dnes čečenský líder Ramzan Kadyrov na stretnutí rezortu vnútra tejto ruskej autonómnej republiky, informovala agentúra TASS.

Groznyj 28. mája (TASR) - Extrémistická militantná skupina Islamský štát (IS) predstavuje hrozbu nielen pre Blízky východ, ale aj pre Rusko. Vyhlásil to dnes čečenský líder Ramzan Kadyrov na stretnutí rezortu vnútra tejto ruskej autonómnej republiky, informovala agentúra TASS.

"Mali by sme spraviť maximum pre obranu pred týmto zlom. Teroristi z IS nemajú nič spoločné s islamom. Ich konanie je v rozpore s naším náboženstvom. Vraždia nevinných ľudí vrátane moslimov," uviedol Kadyrov a vyzval úrady, aby zabránili náborom miestnej mládeže do radov IS.

Islamský štát, založený v roku 2006, je medzinárodnou teroristickou organizáciou, ktorá operuje na území Iraku a Sýrie. Skupina vznikla zlúčením 11 radikálnych sunnitských skupín pod vedením vtedajšej irackej odnože al-Káidy. K IS sa hlásia aj militantné skupiny pôsobiace v Líbyi a Nigérii.