Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kagame počas návštevy Si Ťin-pchinga ocenil rovnoprávny prístup Číny

Rwandský prezident Paul Kagame, archívne foto. Foto: TASR/AP

Čína je dnes najväčším obchodným partnerom Afriky a v uplynulých rokoch sa usiluje tiež o zblíženie s tamojšími krajinami vo vojenskej oblasti.

Kigali 23. júla (TASR) - Rwandský prezident Paul Kagame ocenil v pondelok vystupovanie Číny voči Afrike, ktoré je podľa neho "rovnoprávne" a "vzácnejšie než peniaze". Kagame to povedal v pondelok pri príležitosti návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v rwandskom Kigali, kde podpísal bilaterálne dohody medzi oboma krajinami.

Ako doplnila agentúra AP, Si Ťin-pching je vôbec prvým čínskym prezidentom na návšteve Rwandy.

Si Ťin-pching pricestoval do tamojšieho hlavného mesta v nedeľu večer miestneho času zo Senegalu. Plánuje tiež navštíviť Maurícius a v Juhoafrickej republike (JAR) sa zúčastní na summite hospodárskeho zoskupenia Brazílie, Ruska, Indie, Číny a JAR (BRICS).

Viacero afrických krajín závisí čoraz viac od pôžičiek čínskych bánk, prostredníctvom ktorých financujú zložité infraštruktúre projekty, píše AP.

Čína je dnes najväčším obchodným partnerom Afriky a v uplynulých rokoch sa usiluje tiež o zblíženie s tamojšími krajinami vo vojenskej oblasti. Svoju prvú vojenskú základňu na tomto kontinente otvoril Peking vlani v krajine regiónu Afrického rohu, Džibutsku.