Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kalifornskí hasiči bojujú s mohutnými lesnými požiarmi, pomáha počasie

Plamene sa blížia k domu počas lesného požiaru neďaleko kalifornského Lower Lake 31. júla 2015. Foto: TASR/AP

Najväčší požiar v Kalifornii, ktorá zažíva extrémne sucho, cez víkend takmer strojnásobil svoju rozlohu.

Lower Lake 3. augusta (TASR) - Chladnejšie a vlhkejšie počasie pomáha hasičom bojovať proti mohutným lesným požiarom v americkom štáte Kalifornia, kde v lokalite Lower Lake zhoreli už viac ako dve desiatky domov a ďalšie stovky sú plameňmi ohrozené. Lesné požiare si vynútili aj evakuáciu približne 12.000 ľudí. O život prišiel jeden hasič.

Najväčší požiar v Kalifornii, ktorá zažíva extrémne sucho, cez víkend takmer strojnásobil svoju rozlohu a zachvátil územie s rozlohou vyše 240 štvorcových kilometrov. Vytvára pritom svoje vlastné vetry, ktoré plamene ešte viac rozdúchavajú, uviedla agentúra AP.

V akcii je vyše 9000 hasičov, ktorí zasahujú na 21 rôznych miestach, informovala kalifornská hasičská služba. Kalifornským hasičom prišli na pomoc kolegovia z iných amerických štátov, napríklad z Nevady či Colorada, ako aj Národná garda. Podľa vyhlásenia spoločnosti Calfire, ktorá sa špecializuje na prevenciu lesných požiarov, situáciu v teréne komplikuje to, že vietor roznáša iskry a vznikajú stovky menších požiarov.

Kalifornské úrady varovali pred rizikom vypuknutia lesných požiarov už v polovici júla, a to vzhľadom na rekordné sucho, ktoré v tomto štáte trvá už štvrtý rok.

Podľa Calfire až 95 percent v súčasnosti vyčíňajúcich požiarov spôsobil človek - svojou nepozornosťou alebo pri používaní elektrických prístrojov, napríklad kosačky na trávu.