Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Kalifornský guvernér: Trump nemá strach ani pred Božím hnevom

Požiare v Kalifornii. Foto: TASR/AP

Podľa guvernéra Trump urobil tiež chybu, keď stiahol Spojené štáty z parížskeho klimatického dohovoru.

Washington 11. decembra (TASR) - Mohutné a časté požiare v americkom štáte Kalifornia sú novou normou a priamym dôsledkom klimatických zmien, varoval kalifornský guvernér Jerry Brown. Biely dom zároveň skritizoval za postoj k tejto problematike.

Brown v rozhovore pre televíziu CBS povedal, že požiare v Kalifornii dokazujú, že prezident Donald Trump sa mýli, keď ignoruje fakty o globálnom otepľovaní.

Podľa guvernéra Trump urobil tiež chybu, keď stiahol Spojené štáty z parížskeho klimatického dohovoru.

"Myslím si, že prezident Trump sa nebojí Boha, že sa nebojí Božieho hnevu," povedal Brown v rozhovore pre reláciu 60 minutes, ktorú CBS odvysiela v nedeľu večer, no úryvky z rozhovoru už zverejnila.

Odmietanie klimatických zmien a označovanie parížskeho klimatického dohovoru za zlý a nespravodlivý je podľa guvernéra "bezohľadným pohŕdaním pravdy" a existenčných dôsledkov takéhoto konania.

Brown zdôraznil, že Kalifornia prijíma rázne opatrenia na zníženie svojich emisií. Zaviedla maximálne povolené množstvo produkovaných emisií a praktizuje obchod s emisiami. Intenzívne tiež propaguje elektrické automobily a zaviedla prísnejšie energetické normy pre spotrebiče a nové budovy.

Kalifornia je podľa Browna modelom pre celú krajinu a dokazuje, že starostlivosť o klímu je pre ekonomiku dobrá, nie zlá.

"Toto je trend, ktorý ide vpred. Nie vyťahovanie padacích mostov zo strachu o ekonomickú neistotu," uviedol Brown.

Juh Kalifornie sužujú od minulého týždňa rozsiahle požiare, ktoré sa hasičom pre silný vietor nedarí dostať pod kontrolu. Plamene si už vyžiadali prvú obeť a guvernér povedal, že zrejme budú s nimi bojovať aj počas Vianoc. Oheň zničil stovky budov a vyžiadal si evakuáciu viac než 200.000 ľudí.

Sever Kalifornie bojoval s rovnakým živlom len pred dvoma mesiacmi. Požiarom napomáhajú veľké suchá, ktoré tento štát trápia už niekoľko rokov.