Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Kalifornský guvernér vyzval Trumpa k boju proti klimatickej zmene

Jerry Brown, archívna snímka Foto: TASR/AP

Guvernér sa vyjadril proti Trumpovým plánom oživiť ťažbu uhlia v amerických baniach a spomenul vyčíňajúce lesné požiare v Kalifornii ako príklad extrémov počasia spôsobených klimatickou zmenou.

Paríž 12. decembra (TASR) - Kalifornský guvernér Jerry Brown vyzval v utorok v Paríži amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby začal bojovať proti klimatickej zmene, alebo "ustúpil z cesty" a nechal zvyšok sveta pracovať na znižovaní emisií a investovať do čistej energie.

Brown počas klimatického summitu v Paríži pre tlačovú agentúru Associated Press (AP) povedal, že "zvyšok sveta pristupuje k zmene klímy veľmi seriózne a vedci tiež".

Guvernér sa vyjadril proti Trumpovým plánom oživiť ťažbu uhlia v amerických baniach a vyhlásil: "Je pravý čas, aby sa prezident Trump v boji proti klimatickej zmene pridal ku zvyšku sveta, a nestaval sa proti nemu."

Brown v rozhovore s AP spomenul súčasné vyčíňajúce lesné požiare v Kalifornii ako príklad extrémov počasia, ktoré sa zhoršilo pod vplyvom klimatickej zmeny spôsobenej činnosťou človeka. Brown vyhlásil, že "požiare spaľujú Kaliforniu a spália i Francúzsko a všetko na celom svete", ak krajiny neznížia svoje emisie skleníkových plynov.