Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Kambodža odmieta obavy Západu pre odobratie licencie nezávislému webu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Premiér Hun Sen nariadil odobrať mu licenciu po zverejnení príspevku, ktorý sa týkal jeho najstaršie syna.

Phnom Penh 14. februára (TASR) — Kambodžská vláda v utorok kritizovala západné krajiny za ich odmietavú reakciu na správu o odobratí licencie jednému z posledných nezávislých médií v krajine.

Ako informovala agentúra AFP, ide o internetový portál Hlas demokracie (VOD), ktorý publikoval články v kmérčine a angličtine. Premiér Hun Sen nariadil odobrať mu licenciu po zverejnení príspevku, ktorý sa týkal jeho najstaršie syna.

Spojené štáty v pondelok neskoro večer vyjadrili v reakcii na tento krok svoje hlboké znepokojenie. Predtým tlmočili svoje obavy aj veľvyslanectvá Spojených štátov, Francúzska a Nemecka v Kambodži.

Hovorca kambodžského ministerstva zahraničných vecí vo svojom vyhlásení odmietol reakciu niektorých veľvyslanectiev ako "politicky motivovanú, zaujatú a neobjektívnu".

Spravodajský web VOD, ktorý existuje od roku 2003, uverejnil 9. februára správu obsahujúcu tvrdenie, že Hun Senov syn, generálporučík Hun Manet, podpísal vyčlenenie finančnej pomoci pre Turecko postihnuté zemetrasením.

Hun Manet toto tvrdenie poprel, pričom Hun Sen uviedol, že schválil balík pomoci vo výške 100.000 dolárov.

Hun Sen požadoval od portálu ospravedlnenie, ale odmietol prehodnotiť svoje rozhodnutie odobrať mu licenciu aj po tom, čo mu neskôr vyhovela.

Pozorovatelia tvrdia, že s približujúcim sa dátumom volieb, ktoré budú v júli tohto roku, Hun Sen, jeden z najdlhšie vládnucich vodcov na svete, stupňuje svoj tlak voči disentu.

Zástupca riaditeľa organizácie Human Rights Watch pre Áziu Phil Robertson v utorok uviedol, že zrušenie VOD "môže znamenať koniec mediálneho prostredia potrebného pre dôveryhodné voľby".

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk tiež vyzval vládu Hun Sena, aby "zrušila toto veľmi znepokojujúce rozhodnutie".

Sloboda tlače je v Kambodži dlhodobo ohrozovaná. V roku 2017 prestal vychádzať denník The Cambodia Daily a pred voľbami v nasledujúcom roku ho nasledovalo niekoľko ďalších.