Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kambodžský opozičný líder sa odvolal voči väzenskému trestu

Ilustračné foto Foto: TASR

Kambodžský súd vlani v marci odsúdil Sokhu (70) za údajné sprisahanie so zahraničnými aktérmi, ktorého cieľom bolo zosadiť vládu kambodžského expremiéra Hu Sena.

Phnom Penh 30. januára (TASR) - Líder kambodžskej opozície Kem Sokha sa v utorok odvolal proti rozhodnutiu súdu, ktorý mu vymeral 27 rokov odňatia slobody za údajné sprisahanie proti vláde. Súd podľa neho pochybil, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Kambodžský súd vlani v marci odsúdil Sokhu (70) za údajné sprisahanie so zahraničnými aktérmi, ktorého cieľom bolo zosadiť vládu kambodžského expremiéra Hu Sena.

Súd mu zároveň nariadil okamžité domáce väzenie, zbavil ho jeho politických práv a zakázal mu stretávať sa s kýmkoľvek iným ako s rodinou.

V utorok ráno opozičného lídra pred domom naložili do policajného auta, ktorého ho odviezlo na súd posudzujúci jeho odvolanie. Celkovo sa má uskutočniť deväť zasadnutí súdu a termín ďalšieho bol stanovený na 8. februára, uviedol Sokhov právnik.

"Odmietame rozhodnutie prvostupňového súdu, ktorý pochybil," dodal jeho právnik s tým, že Sokha žiada aj o zmiernenie podmienok domáceho väzenia tak, aby sa o neho mohli starať rodinní príslušníci.

Sokha je spoluzakladateľom opozičnej Kambodžskej strany národnej záchrany (CNRP). Najvyšší súd v Kambodži túto stranu rozpustil v roku 2017 a zakázal jej tak účasť na voľbách. Tento politický subjekt bol pritom vtedy považovaný za jediného reálneho vyzývateľa vládnej Kambodžskej ľudovej strany (CPP) autoritárskeho premiéra Hun Sena, ktorý v Kambodži vládol takmer 40 rokov.

V tom istom roku kambodžské orgány Sokhu zadržali a rok strávil v predbežnej väzbe. Následne ho prepustili na slobodu po zvážení jeho zdravotného stavu a zárukách, že sa nebude vyhýbať súdnemu konaniu. Kem Sokha obvinenia zo sprisahania odmieta.

Spojené štáty označili jeho odsúdenie za "justičný omyl založený na vykonštruovanom sprisahaní". Ľudskoprávne organizácie taktiež tvrdia, že obvinenia proti Sokhovi sú politicky motivované.