Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kambodžský parlament potvrdil Huna Maneta vo funkcii premiéra

Dezignovaný kambodžský premiér Hu Manet, syn dlhoročného premiéra Huna Sena, prichádza na zasadnutie parlamentu v kambodžskej metropole Phnom Penh v utorok 22. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Členmi vlády sú viacerí príbuzní nového premiéra a deti spojencov jeho otca.

Phnom Penh 22. augusta (TASR) - Kambodžský parlament v utorok vyslovil dôveru novému premiérovi Hunovi Manetovi, synovi dlhoročného premiéra Huna Sena. Uzavrel tým prenos moci po júlových parlamentných voľbách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Hun Manet bol zvolený jednohlasne, oznámil poslanec Heng Samrin, ktorý predsedal zasadnutiu parlamentu. "Dnešok je pre Kambodžu historický deň," povedal Hun Manet v parlamente po hlasovaní.

Nová vláda sa podľa jeho slov bude zameriavať na posilnenie hospodárstva s cieľom vytvoriť prosperujúcu krajinu, zlepšenie živobytia a zmeny v oblasti klímy. Členmi vlády sú viacerí príbuzní nového premiéra a deti spojencov jeho otca. Hun Sen bol premiérom od roku 1985.

Hun Senova strana získala vo voľbách 120 zo 125 kresiel; dlhoročný premiér však prenechal vládnutie svojmu synovi. Podľa USA, OSN a Európskej únie voľby neboli slobodné ani spravodlivé.

Hun Sen niekoľko dní po víťazstve oznámil, že odstupuje a moc prenecháva synovi. Kráľ Kambodže Norodom Sihamoni 7. augusta po žiadosti expremiéra vydal výnos o tom, že vymenoval Hun Maneta za premiéra. Kráľova úloha je prevažne symbolická a nového premiéra musel potvrdiť parlament.