Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kambodžský premiér vyzval členov zrušenej strany, aby založili novú

Premiér Kambodže Hun Sen na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Kambodžská strana národnej záchrany bola považovaná za jediný životaschopný subjekt, ktorý by sa postavil Kambodžskej ľudovej strane premiéra Hun Sena v parlamentných voľbách.

Phnom Pénh 17. decembra (TASR) - Kambodžský premiér Hun Sen vyzval v nedeľu členov rozpustenej opozičnej strany, aby si založili novú a zúčastnili sa na budúcoročných voľbách. Informovala o tom agentúra DPA.

Kambodžská strana národnej záchrany (CNRP) bola považovaná za jediný životaschopný subjekt, ktorý by sa postavil Kambodžskej ľudovej strane (CPP) premiéra Hun Sena v parlamentných voľbách.

Najvyšší súd však CNRP v novembri rozpustil po tom, čo ju ministerstvo vnútra obvinilo zo "sprisahania" s cieľom urobiť "farebnú revolúciu" a zosadiť vládu, a to všetko za pomoci Spojených štátov.

Okrem toho súd zakázal lídrovi strany, bývalému lídrovi a 116 ďalším členom politickú činnosť na päť rokov.

Bývalí vedúci predstavitelia CNRP podali 8. decembra proti rozhodnutiu odvolanie, súd ho však v piatok 15. decembra zamietol. Najvyšší súd je totiž najvyšším súdnym orgánom v krajine a proti jeho verdiktom nie je možné sa odvolať, dodala DPA.

Očakávaný verdikt súdu bol považovaný za jeden z posledných krokov autoritatívneho premiéra Hun Sena na upevnenie svojej pozície pred parlamentnými voľbami, ktoré by sa mali konať 29. júla 2018. Premiér Hun Sen vládne v krajine už 32 rokov a viaceré ľudskoprávne organizácie a médiá ho označujú za diktátora.