Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kambodžský Senát schválil zákony trestajúce urážku panovníka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na základe schválených dodatkov sa má urážka kambodžského kráľa a monarchie trestať odňatím slobody od jedného do päť rokov a pokutou až do výšky 2500 dolárov.

Phnom Pénh 21. februára (TASR) - Kambodžský Senát schválil v stredu kontroverzné dodatky k ústave a trestnému zákonníku, ktoré zavádzajú väzenské a finančné tresty za urážku panovníka. S odvolaním sa ma kambodžské médiá o tom informovala agentúra DPA.

Na základe schválených dodatkov sa má urážka kambodžského kráľa a monarchie trestať odňatím slobody od jedného do päť rokov a pokutou až do výšky 2500 dolárov. Senátori podporili sporné legislatívne návrhy napriek varovaniam kritikov, ktorí sa v tejto súvislosti obávajú obmedzenia slobody prejavu a zhromažďovania.

Proti zavedeniu trestného činu urážky panovníka sa vyslovila Organizácia Spojených národov a početné ľudskoprávne organizácie.

"Vágny charakter predmetných dodatkov znamená, že môžu byť zneužité na zavedenie ďalekosiahlych reštrikcií, ktoré budú trestať legitímne uplatňovanie základných slobôd," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré v stredu zverejnilo 64 organizácií. Schválené návrhy podľa nich umožnia trestať akékoľvek, aj oprávnené prejavy nesúhlasu.

Dolná komora kambodžského parlamentu sporné dodatky k ústave a trestnému zákonníku odsúhlasila už minulý týždeň. Do platnosti vstúpia, ak ich podpíše kambodžský kráľ Národom Sihamoni.

Agentúra DPA pripomína, že sporné legislatívne návrhy boli schválené v období, keď kambodžská vláda pokračuje v represívnej kampani voči opozičným stranám, nezávislým médiám a organizáciám na ochranu ľudských práv. Autoritatívny premiér Hun Sen vládne v Kambodži už 32 rokov a podľa kritikov sa snaží upevniť svoju moc pred júlovými parlamentnými voľbami.